Linkovi

Svijet: FIFA „svjetski kup prevara“


Joseph Blatter, predsjednik FIFA-e: Glavobolja sa razlogom
Joseph Blatter, predsjednik FIFA-e: Glavobolja sa razlogom

"Od svih, prije svega zvaničnika FIFA-e očekivano je da svjetski nogomet drže i održe čistim i poštenim sportom, da zaštite integritet svjetskog nogometa.“

Prljava nogometna lopta, da podsjetimo, eksplodirala je jučer popodne u New Yorku kada je američka ministrica pravde Loretta Linch saopštila da je 14 viskorangiranih zvaničnika FIFA-e, čelnika regionalnih nogometnih asocijacija i funkcionera FIFA-inih internih izvršnih tijela i izvršnih direktora marketinških kompanija ispod stola dalo i primilo milione dolara mita. Zvaničnici nogometnih asocijacijacija podmićivani su da bi onima kojima su davali mito omogućili dobijanje organizacija velikih nogometnih smotri i vrlo profitabilnih marketinških i medijska prava.

Lorreta Linch je, govoreći o tome, istakla:

"U najkraćem, pojedinci koji su bili podmićivani odlučivali su ko će televizijski pokrivati najveća nogometna takmičenja, gdje će utakmice biti održavane, ko će voditi tijela koja nadgledaju i upravljaju nogometom širom svijeta."

Veliki oglašivači, popu Budweisera i McDonald'sa, reagirali su najavom preispitivanja sponzorstva nad velikim nogometnim takmičenjima. Vodeći novinar publikacije World Football Insider - Svjetski nogomet iznutra - Mark Bisson podsjeća i na ranije skandale i ocjenjuje da FIFA-u skandali potresaju daleko manje nego javnost:

"Nogomentni najvijači treba da budu razočarani stanjem unutar FIFA-e i imaju svako pravo da traže oštre osude i povodom sadašnjeg skandala. Od decembra 2010. godine, kada je organizacija svjetskih nogometnih prvenstava dodijeljena Qataru i Rusiji talasi skandala slijedili su jedan za drugim. Predsjednik FIFA-e Sep Blatter ostajao je na čelnoj funkciji, a nekoliko po funkciji nižih zvaničnika uklonjeni su iz FIFA-e odlukama Odbora za etiku. I to je bilo sve."

Sep Blatter nije među sada optuženim, očekuje se da bi sutra ponovo, po peti put, mogao biti izabran na čelnu funkciju. Glasnogovornik FIFA-e Walter De Gregorio ističe da odluka o naredna dva svjetska nogomenta prventva neće biti mijenjanja, iako je deset zvaničnika FIFA-e koji su glasali za Rusiju i Qatar kao domaćine pod istragom:

"Svjetski šampionati 2018. i 2022. biće održani u tim zemljama."

Istraga povodom sadašnjeg skandala daleko je od kraja, takođe je u New Yorku istakla američka ministrica pravde i dodala:

"Od svih, prije svega zvaničnika FIFA-e očekivano je da svjetski nogomet drže i održe čistim i poštenim sportom, da zaštite integritet svjetskog nogometa. I oni, zarad ličnog bogaćenja, i oni koji su ih podmićivali koristili su svjetske i američke bankarske i financijske kanale da usmjeravaju novac i obavljaju te prljave transakcije."

Richard Weber, glavni inspektor američke Federalne poreske agencije, ono što se dešava unutar FIFE nazvao je „svjetski kup prevara“ i naglasio da su sadašnja istraga i hapšenja dio borbe protiv korupcije, a ne bilo kakav atak na svjetski nogomet.

Svijet: FIFA „svjetski kup prevara“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

XS
SM
MD
LG