Linkovi

Fidži zaplijenio jahtu ruskog oligarha na zahtjev SAD


Arhiv - Ruski milijarder Sulejman Kerimov (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
Arhiv - Ruski milijarder Sulejman Kerimov (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Jahta Amadea, vrijedna 300 miliona dolara, stigla je na Fidži prošlog mjeseca.

Vlasti na Fidžiju zaplijenile su jahtu ruskog oligarha Sulejmana Kerimova, vrijednu 300 miliona dolara, na zahtjev Sjedinjenih Država, saopštio je u četvrtak američki Sekretarijat za pravosuđe, dok Washington i saveznici nastavljaju da vrše pritisak na Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Sud na Fidžiju u četvrtak je presudio da SAD mogu da zaplijene superjahtu, nekoliko nedjelja nakon što je pristigla u tu ostrvsku državu.

Vlasti u više zemalja zaplijenile su luksuzne jahte i vile u vlasništvu ruskih milijardera, u odgovoru na sankcije koje su Rusiji uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Kerimovu su američke sankcije uvedene 2014. i 2018. godine zbog ruskih poteza u Siriji i Ukrajini. Također je pod sankcijama Evropske unije.

Radna grupa Sekretarijata za pravosuđe pod nazivom "Kleptozaplena" (KleptoCapture) usredsređena je na zaplijenu jahti i druge luksuzne imovine da bi opteretila finansije ruskih oligarha i tako izvršila pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog rata u Ukrajini.

Luksuzno plovilo, Amadea, stiglo je na Fidži iz Meksika prošlog mjeseca poslije 18-dnevnog puta preko Pacifika.

Sekretarijat za finansije je označio Kerimova kao člana grupe ruskih oligarha koji profitiraju od ruske vlade kroz korupciju i njene aktivnosti širom svijeta, uključujući i okupaciju Krima.

XS
SM
MD
LG