Linkovi

Missouri: Odluka velike porote dovela do nasilnih prosvjeda i pljački


Velika porota u saveznoj državi Missouri je kasno sinoć donijela odluku da se ne podigne optužnica protiv policajca bijelca koji je ubio nenaoružanog tinejdžera crnca. Ovakva odluka je dovela do nasilnih prosvjeda i pljački.

Tužitelj okruga St.Louis Robert McCulloch je, izjavivši sinoć da velika porota nije pronašla nikakve razumne osnove za podizanje optužnice protiv policajca Darrena Wilsona koji je početkom augusta ubio Michaela Browna, istakao je:

Ovdje je važno naglasiti da su članovi velike porote bili jedini koji su saslušali i ispitali svakog svjedoka i procijenili svaki dokaz. Oni su međusobno razgovarali i raspravljali o dokazima prije nego su donijeli zajedničku odluku. Nakon iscrpne analize dokaza, velika porota je razmatrala sve detalje dva dana, prije nego je donijela konačnu odluku. Oni su odlučili da ne postoji razumna osnova da se podigne optužnica protiv policajca Wilsona, te da ne postoji nikakva osnova za bilo koju od pet optužbi, rekao je Robert Mc Culloch.

Predsjednik Barack Obama je neposredno nakon objave te vijesti održao konferenciju za novinare kako bi pozvao na mir. Tom prilikom posebno je naglasio:

Kao prvo, mi smo zemlja zasnovana na vladavini zakona. Zato trebamo prihvatiti činjenicu da je ova odluka bila na velikoj poroti. Neki Amerikanci se sa njom slažu, a neki su duboko razočarani, čak i ljuti. To je shvatljivo. Ja se pridružujem Michaelovim roditeljima i pozivam sve one koji namjeravaju prosvjedovati protiv ove odluke, da to urade na miran način.

Ali usprkos takvim pozivima, prosvjedi su izbili samo nekoliko minuta nakon objavljivanja vijesti o odluci velike porote. Neki od prosvjednika iskoristili su proteste za pljačku. Na policajce je bacano kamenje, oni su odgovorili gasom suzavcem i lažnim mecima. Nekoliko sati kasnije, šef policije okruga St.Louis Jon Belmar je rekao da je najmanje 12 zgrada zapaljeno. On je takođe izjavio da policajci nisu ispalili ni jedan bojevi metak, a da je on osobno čuo oko 150 pucnjeva tokom noći. Najmanje 29 osoba je uhapšeno, ali nema izvještaja o povrijeđenima.

Cijelo večer sam tu bio usred dešavanja, i ono što sam mogao vidjeti je vjerovatno mnogo gore od najgore noći u augustu, rekao je Jon Belmar.

Prosvjedi su također održani i u drugim gradovima širom Amerike. Na Times Squareu u New Yorku, prosvjednici su držali natpise na kojima je stajalo Policijska tiranija, i uzvikivali Ruke u zrak, ne pucajte, što je parola koja je postala popularna na okupljanjima protiv policijskog nasilja. U Oaklandu i Chicagu, prosvjednici su automobilima preplavili ključne saobraćajnice i zaustavili automobile sa rukama dignutim u zrak. Manja grupa prosvjednika se također okupila i kod Bijele kuće.

XS
SM
MD
LG