Linkovi

Americko Ministarstvo pravosudja : Policija grada Fergusona pati od rasnog profiliranja


Americko Ministarstvo Pravosudja je danas zakljucilo da da je policija u gradu Ferguson, savezna drzava Missouri, rutinski krsila ustavna prava crnaca, izmedjuostaloga I tako sto je koristila pretjeranu silu protiv njih , te cesto ih hapsila bez nekog konkretnog I opravdanog razloga.

Ovaj izvjestaj americkog Ministarstva Pravosudja ( report ), rezultat je setomjesecne istrage koja je otpocela nakon ubojstva 18-godisnjeg crnca Michaela Browna. Njega je ubio policajac – bijelac, Darren Wilson.

Bez obzira na ove nalaze koji se odnose na ponasanje policije u Fergusonu, savezni zvanicnisu objavili da ne namjeravaju podici gradjansku tuzbu protiv policajca Wilsona, koji je inace dao ostavku na svoje mjesto nakon incidenta.

Danas poslijepodne je minister pravosudja Eric Holder izjavio u Washingtonu da je grad Ferguson prakticki policiju koristio kao izvor prihoda – umjesto kao sredstvo zastite gradjana. Gospodin Holder je dodao da je strategija gradske vlade neproporcionalno nanosila stetu crncima, I bila kljucni razlog proslogodisnjih nasilnih prosvjeda nakon smrti Michaela Browna.

Naravno da nasilje nije nikada opravdano, rekao je minister Holder I dodao: Ali posebno u ovom kontekstu, otrovne atmosphere, definirane nepovjerenjem I netrpeljivoscu, koji su trajali godinama, uz nezakonitu I pogresnu praksu – nije ni tesko shvatiti kako je jedan tragicni incident mogao zapaliti bure baruta u tom gradu.

Ministarstvo Pravosudja je zakljuccilo da nema dokaza da se dovodi u pitanje izjava pred sudom policajca Wilsona, koji je svojevremeo izjavio pod zakletvom da se bojao da ne bude ubijen tijekom sukoba s Brownom, I da je pucao u samoobrani. Savezna vlast je takodjer saopcila da nema vjerodostojnih dokaza da je Brown ustrijeljen dok je drzao ruke u zraku.

Velika porota savezne drzave Missouri je prosle godine odlucila da je policajac Wilson pucao u samoobrani. Ta odluka je medjutim potakla na masovne prosvjede, ne samo u Fergusonu, nego I u mnogim drugim americkim gradovima, protiv policijske brutalnosti I , kako su prosvjednici naveli, rasizma.

U medjuvremenu , nakon stotina intervjua, I revizije vise od 35 hiljada stranica policijskih dosijea I izvjestaja, te drugih policijskih dokumenata, Ministarstvo Pravosudja jest ustvrdilo da je u Fergusonu, u kojem crnci cine 67 posto stanovnika, 93 posto hapsenih su bili crnci.

Istraga je utvrdila da u policiji Fergusona postoji kombinacija rasnog profiliranja, I neobicno krupnog oslanjanja na kazne u saobracaju I druge policijske kazne - kako bi se hranio budzet grada. Te su kazne neproporcionalno izdavane crncima, sto je samo dodatno kompliciralo napete rasne odnose, I smanjivalo povjerenje crnackog stanovnistva u policiju I sudstvo.

XS
SM
MD
LG