Linkovi

Ferguson: Progresivan grad, ali napetosti i dalje postoje


Ubistvo nenaoružanog tinejdžera crnca, kojeg je u gradu Ferguson u saveznoj državi Missouri ubio policajac bijelac, dovelo je do prosvjeda I nasilja početkom godine, I ta priča se našla u vrhu svjetskih vijesti. Crnci u tom dijelu su krivili rasizam za smrt 18 godišnjeg Michaela Browna. Mnogi stanovnici bijelci su okrivili medije za, kako su rekli, izopačenu sliku njihovog raznolikog grada. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Ayesha Tanzeem, slika o tom incidentu je pomiješana, I izgleda drugačije iz različitih uglova.

Ferguson. Slika sa njegovih ulica simbolizira na koji način njegovi stanovnici gledaju na život I rasne odnose u zajednici.

U stvarnosti je to veoma progresivan grad. Iznenađujuće je da se to desilo baš ovdje, jer smo mi zaista napredni I raznoliki, kaže Brian Fletcher, bivši gradonačelnik Fergusona.

Torriano Johnson radi u brijačnici upravo u dijelu gdje su se u augustu sukobili prosvjednici I policija. On kaže da ljudi ovdje osjećaju kao da drugima nisu važni.

U cijeloj situaciji sa Mikeom Brownom, policija je došla I rekla da siđe sa ivice trotoara. Ovdje nema poštovanja, nema humanosti u tom činu, kaže Torriano.

Njegova mušterija, Corliss Huddleston, opisuje istoriju dijelova potpuno podjeljenih između bijelaca I crnaca.

Kada smo bili djeca, ako bi ste prešli na drugu stranu ulice na primjer, sva bi se svjetla ugasila, na nas bi bacali jaja I toalet papir. Uvijek su postojale napetosti, kaže Corliss Huddleston.

Brian Fletcher, bivši gradonačelnik Fergusona, kaže da je to ipak stvar prošlosti.

Licemjeri su davno otišli, 70 tih, 8o tih, 90 tih godina. Ako, kao ja, ovdje živite, a imate novca da odete bilo gdje, onda znači da prihvatate I odobravate raznolikost. I vaši prijatelji pripadaju različitim rasama, kaže Brian Fletcher.

Priča Fergusona je priča mnogih zajednica u Americi, gdje se ukorjenila raznolikost, ali gdje se ostaci podjeljene prošlosti iskazuju na suptilan način, uglavnom ekonomski.

U jednoj većinski crnačkoj zajednici kod St.Louisa, samo su tri policajca crnca. Razlog je I djelimično kulturne prirode, jer ih crnačka zajednica odvraća od toga da se pridruže policiji, kaže Fletcher.

Naše policajce crnce zovu Uncle Toms, jer su crnci, jer su policajci, na njih neki gledaju kao na izdajnike, kaže Fletcher.

Crnci gotovo da I ne sudjeluju u lokalnoj vladi niti glasaju na lokalnim izorima, što je kultura koja se razvijala decenijama, jer su se osjećali odbačenima. Ali I zato jer članovi vijeća, među njima I gradonačelnik, zarađuju samo nekoliko stotina dolara mjesečno I moraju posvetiti veliki dio vremena tom poslu, što je luksuz kojeg mnogi stanovnici crnci nemaju. Kao I mnoge druge zajednice u Americi, a možda I svijetu, rasizam u Fergusonu više nije povezan sa rasom, već onim što njegovi stanovnici imaju ili nemaju.

XS
SM
MD
LG