Linkovi

"Soup Swap," fenomen trampe juha, širi se Amerikom


Na "Soup Swap" okupljanja svatko donese šest plastičnih posuda juhe. Nakon toga izvlače se šest brojeva dok svi ne dobiju novu juhu
Na "Soup Swap" okupljanja svatko donese šest plastičnih posuda juhe. Nakon toga izvlače se šest brojeva dok svi ne dobiju novu juhu

22. siječnja održat će se peto po redu nacionalno okupljanje Amerikanaca koji redovito razmjenjuju juhu. Knox Gardner procjenjuje da će na njemu doći do trampe na tisuće litara raznih vrsta juhe

Kako dani postaju hladniji, vruća juha postaje sve privlačnija. Kao što vrlo dobro znamo, domaća je juha zdrav, ekonomičan i vrlo ukusan obrok. No, ako je jedete nekoliko dana za redom - vjerojatno će vam dosaditi! Ljubitelji juhe u Americi dosjetili su se kako da joj produže život. Izumili su takozvani ‘soup swap’, trampu juha.

Knox Gardner iz Seattlea imao je velik problem. Voli juhu. Često skuha cijeli lonac. Ali, dobar dio juhe nakon nekoliko dana mora baciti, jer mu je – dosadila! Onda se dosjetio da bi bilo dobro da je podijeli s prijateljima. Pozvao ih je na ručak, ali pod uvjetom da i oni donesu svoju juhu. Nakon dobrog zajedničkog obroka, uslijedila je razmjena.

"Isprva je moja ideja bila da to bude jedan bučan i buran tulum na kojem ću razmijeniti, recimo, moje tri krem-juhe od kukuruza sa slaninom za, recimo, jedan minestrone iz nečije druge kuhinje," kaže Knox Gardner.

I tako se rodio fenomen 'Soup Swap' - trampe juha. Uglavljena su i pravila. Prvo, svatko treba donijeti šest plastičnih posuda juhe. Nakon toga, izvlače se brojevi dok svi ne dobiju novu juhu. Knox Gardner ima i vlastitu web stranicu posvećenu trampi juhe, a 22. siječnja proglasio je ‘Nacionalnim danom trampe juhe’. Nakon toga bio je obasut poštom. S najviše entuzijazma reagirali su blogeri koji pišu o hrani. Ideja o trampi juhe ubrzo se proširila po cijeloj zemlji od New Yorka – gdje je najpopularnija krem-juha od gljiva - do Teksasa, gdje, kako se čini, najviše vole - juhu od sira.

U domu smo Jona Van Oasta i Megan Kelley, u Portlandu u Oregonu. Na razmjenu juhe pozvali su desetak prijatelja. Susret je počeo razgovorom o kuhanju juhe. Neki su recepti ‘skinuti’ s interneta, a neki, poput voćne juhe Christine Kellogg-Gratschner, potječu iz obiteljske tradicije:

"Voćnu juhu moja je mama pravila iz zimnice koju je sama spremila. Pravila ju je od konzerviranih krušaka, breskvi, svega što bi te sezone imala. Jeli smo je s tostom."

Ljudi koji se odluče za trampu juhe najviše vole to što kući odlaze s novim juhama. Posebno su sretni oni koji najzaposleniji. Stacy Meyer nastavnica je petog razreda osnovne škole. Neprestano je u stisci s vremenom pa joj nije uvijek lako skuhati jeftin, a zdrav obrok:

"Često za večeru jedem ono što sam jela za doručak…Stoga je gotova večera u zamrzivaču itekako dobrodošla."

Ekonomistica sa Sveučilišta Boston, Juliet Schor, kaže da je trampa juha dio šireg trenda. Ona kaže da je ekonomska kriza zapravo otvorila ljude prema ideji razmjene, a dodatno je pomogao i internet. Osim toga, tako jačaju i veze među ljudima. Ekonomisti i sociolozi takve trampe smatraju pojavnim oblicima takozvanog ‘društvenog kapitala’ koji često postoji ali je neiskorišten. Juliet Schor smatra da zajednice s takvim jakim društvenim kapitalom funkcioniraju bolje od onih u kojima je on nerazvijen:

"Juha možda nekome izgleda kao nevažna stvar. Međutim, tako se stvara mreža suradnje među ljudima koja može biti važnija nego što mislite. Ako, na primjer, ostanete bez posla. Možda se upravo među vašim novim poznanicima krije netko tko će vam pomoći da nađete novi."

Svake godine u Americi se osnivaju nove grupe posvećene trampi juhe. Osnivač prve, Knox Gardner, priznaje da su popularnosti ovog trenda pridonijeli internet i ekonomska kriza. No, on naglašava da je ipak sama juha – najvažnija.

"Kada dođe do ljudskog kontakta i zajedničkog uživanja u hrani, događa se nešto stvarno iskonski ljudsko. Juha je savršeni ‘soul food’ - domaća hrana koja simbolizira toplinu doma i ljubav među bližnjima."

22. siječnja održat će se peto po redu nacionalno okupljanje Amerikanaca koji redovito razmjenjuju juhu. Knox Gardner procjenjuje da će na njemu doći do trampe na tisuće litara raznih vrsta juhe.

XS
SM
MD
LG