Linkovi

Facebook mijenja politiku privatnosti korisnika. Zuckerberg će svjedočiti u Kongresu.


Korisnik Facebooka
Korisnik Facebooka

Facebook je najavio promjenu politike privatnosti korisnika nakon suočavanja sa intenzivnim optužbama pošto je kompanija Cambridge Analytica, britanska firma povezana sa Donaldom Trumpom, nelegalno skupila podatke 50 miliona korisnika.

Facebook je kritikovan i zbog prikupljanja brojeva telefona, imenika, poruka i poziva korisnika androida. Društvena mreža je objavila da su čuli “jasnu i glasnu poruku 2,2 milijarde korisnika da je promjena neophodna”.

Promjene podešavanja privatnosti ne uključuju prikupljanje novih podataka korisnika, ali se najavljuje da će promjene korisnicima omogućiti da lakše podese privatnost svojih profila.

Facebook se suočava sa kritikama jer je uzbunjivač Christopher Wylie​, nekadašnji zaposleni u firmi Cambridge Analytica, objavio da je Facebook prikupio podatke korisnika kako bi uticao na referendum u Britaniji i izbore u Americi.

Koosnivač i direktor Facebooka Mark Zuckerberg pristao je da svjedoči na pretresu u Kongresu idućeg mjeseca i objasni kako je Cambridge Analytica uspjela da prikupi podatke miliona korisnika.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG