Linkovi

Federalni sud naredio spajanje djece i roditelja imigranata


Dijete imigranata u autobusu na granici u Teksasu
Dijete imigranata u autobusu na granici u Teksasu

Federalni sudija naredio je da se roditelji imgranti ponovo ujedine sa svojom djecom, pošto su razdvojeni na granici.

Sudija Dana Sabraw​ presudila je u korist Američke unije za građanske slobode i porodica koje su vlasti SAD razdvojile pri pokušaju ilegalnog ulaska u zemlju. Tako je od roditelja odvojeno više od 2.300 imigrantske djece.

Sud je naložio da djeca mlađa od pet godina budu spojena sa roditeljima u roku od dvije nedelje, dok ona starija treba da budu vraćena roditeljima u roku od 30 dana.

Sudija je oštro kritikovala primjenu Trumpove politike uz obrazloženje da vladine agencije poput one za obezbjeđenje granica, imigraciju, pritvaranje imigranata i druge nisu bile spremne da zbrinu toliki broj odvojene djece.

“Vladine agencije zadužene za hapšenje roditelja i one koje je trebalo da zbrinu djecu nisu komunicirale međusobno, nema plana za ujedinjenje, a neke porodice su mjesecima razdvojene”, obrazložila je sudija.

Sudija je rekla da sadašnji sistem može da prati trag novca, dokumenata zatvorenika, ali da vlasti nisu bile spremne da to isto urade sa djecom. Ona je ocijenila da vlada mora da preduzme korake kako bi omogućila normalnu komunikaciju između roditelja i djece koji se nalaze u različitim pritvornim centrima i da roditelji ne mogu biti deportovani bez djece.

Objasnila je da će vlada “i dalje moći da primjenjuje svoje krivične i imigracione zakone uprkos presudi, kao i da i dalje ima diskreciono pravo da odlučuje u zadržavanju u pritvoru ili puštanju iz pritvora, u skladu sa zakonom”.

Američka unija za građanske slobode pozdravila je presudu, a vlada ima mogućnost žalbe. Sekretar za pravosuđe Jeff Sessions branio je politiku administracije prema imigrantima, uz ocjenu da je neophodna za očuvanje bezbjednosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG