Linkovi

Federacija BiH najavila mjeru "vakcinisan-testiran-prebolio"


Arhiv - Vakcinacija u Sarajevu
Arhiv - Vakcinacija u Sarajevu

U Federaciji BiH se od 20. decembra uvode nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio”, saopšteno je u četvrtak, 18. novembra u Sarajevu nakon sjednice Vlade Federacije BiH (jedan od dva entiteta u BiH).

Kako je rečeno, to znači da će svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto.

“Naložili smo kantonima da u narednom periodu, osiguraju uvjete za ovo. To znači da sukladno ovim mjerama povećaju broj punktova i omoguće što veću dostupnost cijepljenju, s jedne strane, a sa druge strane da osiguraju što više punktova za testiranje”, izjavila je Marina Bera, pomoćnica ministra za zdravstvo.

Saopšteno je i da će se osobama koje se ne mogu vakcinisati iz zdravstvenih razloga, biti omogućeno da bez takve potvrde dođu na svoje radno mjesto, te da će testiranje u tim slučajevima biti dužan da plati poslodavac.

Navedeno je i kako je u Federaciji BiH zabilježen rast zaraženih korona virusom, kao i porast broja hospitaliziranih osoba.

Donesene su i naredbe da sve opštine u Federaciji BiH omoguće da timovi za vakcinisanje idu ka stanovništvu.

“Naređeno je da se organiziraju cijepni centri, da općine naprave planove i organiziraju mobilne timove koji će ići prema stanovnicima koji iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga nisu u mogućnosti da dođu do cjepnih centara, te da idu u područja udaljena od cjepnih centara”, izjavila je Marina Bera, pomoćnica ministra za zdravstvo.

Rečeno je i da je na području Federacije BiH oko 27% građana primilo prvu dozu, a 24% obje doze vakcina protiv Covid-19.

U posljednja 24 časa u FBiH preminulo je 11 osoba te je evidentirano 508 osoba čiji su testovi bili pozitivni na SARS-CoV-2. Testirano je više od 2.500 uzoraka.

Ukupno u BiH je preminulo 27 osoba koje su bile zaražene virusom korona.

Istovremeno je potvrđena zaraza kod još 857 osoba, od više od 3.400 testiranih uzoraka, saopšteno je iz nadležnih zdravstvenih institucija entiteta i Brčko distrikta BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG