Linkovi

FDA: Koristi od vakcinacije djece protiv Covida značajno prevazilaze rizike


Arhiva - Djeca starosti od 12 do 15 godina čekaju zdravstvenu kontrolu prije dobijanja Pfizerove u porodičnom medicinskom centru u okrugu Orange, Tustin, California, 13. maja 2021.
Arhiva - Djeca starosti od 12 do 15 godina čekaju zdravstvenu kontrolu prije dobijanja Pfizerove u porodičnom medicinskom centru u okrugu Orange, Tustin, California, 13. maja 2021.

Naučnici američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) saopštili su u petak da su rizici vakcinacije djece od pet do 11 godina protiv Covida daleko manji od rizika od retkih slučajeva zapaljenja srčanog mišića, zvanog miokarditis.

Saopštenje dolazi pošto se očekuje da će panel spoljnih stručnjaka u utorak glasati da li da preporuči da FDA izda odobrenje davanja vakcine mladoj starosnoj grupi.

Ako Agencija odobri hitnu imunizaciju, vakcine bi mogle da budu dostupne u Sjedinjenim Državama početkom novembra.

Nezavisni savjetodavni komitet Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) razmatra ovo pitanje 2. i 3. novembra.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njen njemački partner BioNTech objavili su u petak podatke koji pokazuju da je njihova vakcina protiv Covida bezbjedna i 90,7 odsto efikasna u prevenciji simptomatskih infekcija kod djece od pet do 11 godina.

Pfizer je saopštio da je ispitivanje sprovedeno među 2.268 djece uzrasta od pet do 11 godina kojima su date dvije injekcije u dozama od po 10 mikrograma vakcine, što je trećina doze koja je data onima od 12 i više godina.

U iščekivanju hitnog odobrenja, Bijela kuća je ove nedjelje objavila planove da isporuči dovoljno dječijih doza vakcine za svih 28 miliona djece između 5 i 11 godina koja trenutno žive u SAD.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG