Linkovi

FBI ponavlja upozorenje o opasnosti od umjetne inteligencije


Znak AI (vještačka inteligencija) na Svjetskoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji u Šangaju, Kina, 6. jula 2023.
Znak AI (vještačka inteligencija) na Svjetskoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji u Šangaju, Kina, 6. jula 2023.

Baš kao što mnogi u Sjedinjenim Državama počinju istraživati kako da koriste umjetnu inteligenciju da bi sebi olakšali život, američki protivnici i kriminalne bande kreću naprijed s planovima da iskoriste tehnologiju na račun Amerikanaca.

Direktor FBI-ja Christopher Wray izdao je upozorenje u ponedjeljak, rekavši na konferenciji o cyber sigurnosti u Washingtonu da je umjetna inteligencija, ili AI, "zrela za potencijalne zloupotrebe".

"Kriminalci i neprijateljske strane vlade već iskorištavaju tu tehnologiju", rekao je Wray, ne iznoseći detalje.

„Iako generativna AI sigurno može uštedjeti vrijeme građanima koji se pridržavaju zakona automatizacijom zadataka, ona također može olakšati lošim momcima da rade stvari poput generiranja dubokih lažnjaka i zlonamjernog koda i može pružiti alat za aktere prijetnji da razviju sve moćnije, sofisticiranije, prilagodljivije i skalabilne mogućnosti,” rekao je on.

Wray je rekao da FBI radi na identifikaciji i praćenju onih koji koriste umjetnu inteligenciju kako bi nanijeli štetu građanima SAD-a, ali je dodao da je biro oprezan kada je u pitanju korištenje umjetne inteligencije.

„Da bismo bili ispred prijetnji u FBI-u, utvrđujemo kako možemo etički i zakonski iskoristiti AI da obavljamo svoj posao“, rekao je.

Kada ga je VOA kontaktirao, FBI je odbio da elaborira svoju zabrinutost u vezi sa upotrebom vještačke inteligencije. Niti biro nije rekao kada i da li je koristio AI, čak i na ograničenoj osnovi.

Druge američke agencije za nacionalnu sigurnost, međutim, trenutno koriste AI.

Ministarstvo domovinske sigurnosti koristi umjetnu inteligenciju za borbu protiv trgovine fentanilom, suzbijanje seksualnog iskorištavanja djece i zaštitu kritične infrastrukture, prema zvaničnicima odjela, čak i dok uvode smjernice koje regulišu njegovu upotrebu.

"Umjetna inteligencija je moćno oruđe", rekao je ministar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas u izjavi prošlog četvrtka. “Naše odjeljenje mora nastaviti da drži korak s ovom tehnologijom koja se brzo razvija, i to na način koji je transparentan i poštuje privatnost, građanska prava i građanske slobode svih kojima služimo.”

DHS je također izdao direktive koje imaju za cilj spriječiti da njegova upotreba umjetne inteligencije bude iskrivljena pristrasnim modelima učenja i bazama podataka, te da građanima SAD-a da izbor da odustanu od sistema koji koriste tehnologiju prepoznavanja lica.

Ali u više američkih odjela i agencija raste strah od potencijalne štete koju bi umjetna inteligencija mogla uzrokovati.

Zvaničnici FBI-a, na primjer, upozorili su u julu da nasilni ekstremisti i teroristi eksperimentišu s umjetnom inteligencijom kako bi lakše napravili eksploziv.

I rekli su da izgleda da sve veći broj kriminalaca gravitira tehnologiji za obavljanje svega, od sitnih zločina do finansijskih pljački.

Međutim, Kina je ta koja pokreće najveći dio zabrinutosti.

Zvaničnici Agencije za nacionalnu sigurnost upozorili su da je Peking prošle godine počeo koristiti umjetnu inteligenciju za širenje propagande putem, kako su naveli, kanala lažnih vijesti.

"Ovo je samo vrh ledenog brijega", rekao je David Frederick, pomoćnik zamjenika direktora NSA-e za Kinu, na samitu o cyber sigurnosti ranije ovog mjeseca.

"[Vještačka inteligencija] će omogućiti efikasnije operacije zloćudnog uticaja", dodao je on.

Takvu zabrinutost podržale su privatne kompanije za cyber sigurnost.

Microsoft je, na primjer, ranije ovog mjeseca upozorio da su cyber akteri povezani s kineskom počeli koristiti umjetnu inteligenciju kako bi proizveli "sadržaj koji upada u oči" za napore dezinformacije koji su sve popularniji kod američkih glasača.

„Možemo očekivati da će Kina nastaviti da usavršava ovu tehnologiju tokom vremena, iako ostaje da se vidi kako i kada će je primjeniti u velikim razmerama“, rekao je Microsoft.

Sa svoje strane, Kina je u više navrata negirala optužbe da nepravilno koristi umjetnu inteligenciju.

"Posljednjih godina, neki zapadni mediji i trustovi mozgova optužili su Kinu da koristi umjetnu inteligenciju za kreiranje lažnih naloga na društvenim mrežama za širenje takozvanih 'pro-kineskih' informacija", rekao je glasnogovornik kineske ambasade Liu Pengyu za Glas Amerike u e-poruci, nakon objavljivanje Microsoft izvještaja.

"Takve primjedbe pune su predrasuda i zlonamjernih spekulacija protiv Kine, čemu se Kina odlučno protivi", dodao je Liu.

XS
SM
MD
LG