Linkovi

Zvaničnik: Identifikovan čovjek koji je prijetio sinagogama u New Jerseyju


Policija čuva sinagogu Hram Beth-El u Jersey Cityju, 3. novembra 2022.
Policija čuva sinagogu Hram Beth-El u Jersey Cityju, 3. novembra 2022.

Federalni agenti identifikovali su čovjeka za kojeg vjeruju da je na internetu prijetio sinagogama u New Jerseyju, ali ne smatraju da je planirao napad, prenosi agencija AP pozivajući se na neimenovanog zvaničnika organa za sprovođenja zakona.

Federalni agenti identifikovali su čovjeka za kojeg vjeruju da je na internetu prijetio sinagogama u New Jerseyju, ali ne smatraju da je planirao napad, prenosi agencija AP pozivajući se na neimenovanog zvaničnika organa za sprovođenja zakona.

Čovjek, čiji identitet nije objavljen, rekao je agentima da je maltretiran u prošlosti i da je bijesan na Jevreje, rekao je zvaničnik. Međutim, dodao je da istražitelji ne vjeruju da je imao sredstva ili motiv za napad.

Izvor prijetnje "više ne predstavlja opasnost po zajednicu", tvitovao je ogranak FBI-ja u Newarku, New Jersey.

FBI je u četvrtak saopštio da je dobio vjerodostojne informacije o "širokoj" prijetnji sinagogama u New Jerseyju, što je upozorenje koje je podstaklo neke opštine da pošalju dodatne policajce da čuvaju bogomolje.

Kancelarija FBI-ja u Newarku objavila je saopštenje u kome poziva sinagoge da "preduzmu sve bezbjednosne mjere kako bi se zaštitili vaša zajednica i objekat", ali nije željela da saopšti ništa o tome ko je prijetio i zašto.

Upozorenje je objavljeno nakon što su zvaničnici otkrili online prijetnju usmjerenu na sinagoge u New Jerseyju, rekao je zvaničnik za sprovođenje zakona. Objava nije ciljala na određenu sinagogu po imenu, rekao je zvaničnik. Zvaničnik nije mogao javno da govori o detaljima istrage, a za AP je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Poruke ostavljene u kancelariji FBI-ja u Newarku nisu vraćene.

Prijetnje nisu neobične

Javna upozorenja o nespecifičnim prijetnjama jevrejskim institucijama, koje upućuju različite grupe, uključujući hrišćanske suprematiste i islamističke ekstremiste, nisu neuobičajena u gradskoj oblasti New Yorka, a mnoga se ispostavljaju kao lažna uzbuna. Ali ovo područje je takođe vidjelo smrtonosne napade.

Gradonačelnik Jersey Cityja Steven Fulop rekao je da će policija biti raspoređena u sedam gradskih sinagoga i da će biti dodate pješačke patrole u široj jevrejskoj zajednici. 2019. godine, dva napadača motivisana antijevrejskom mržnjom ubili su policajca, zatim su se odvezli do košer pijace u Jersey Cityju i ubili još tri osobe, prije nego što su ubijeni u pucnjavi sa policijom.

Policajci naoružani puškama čuvali su sinagogu iznad jednog grada, u Hobokenu, gde je direktor javne bezbjednosti također najavio pojačane patrole u jevrejskim zajednicama.

Prethodni napadi

Pre pet godina, dvojica muškaraca iz New Jerseyja osuđena su na 35 godina zatvora nakon što su osuđeni za niz napada 2012. koji su uključivali paljenje bombom u dvije sinagoge. Također su bacili molotovljev koktel u kuću jednog rabina dok je spavao sa ženom i djecom.

Godine 2019., muškarac je nožem izbo pet osoba na proslavi Hanuke u kući rabina u ortodoksnoj jevrejskoj zajednici sjeverno od New Yorka, smrtno ranivši jednu osobu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG