Linkovi

FBI upozorava na globalnu krizu seksualnog iznuđivanja, ugroženi maloljetnici


FBI logo na zidu zgrade te agencije u Omahi, u Nebraski.
FBI logo na zidu zgrade te agencije u Omahi, u Nebraski.

FBI i agencije za sprovođenje zakona četiri druge države, američke saveznice, oglasili su uzbunu zbog dramatičnog povećanja šema takozvane "seksualne iznude" usmjerenih na maloljetnike u aplikacijama za igre i drugim digitalnim platformama, saopštivši da je to postala globalna kriza.

Šeme seksualnog iznuđivanja, u kojima se žrtve primoravaju da šalju eksplicitne fotografije i da im se zatim iznuđuje novac, ciljaju žrtve svih uzrasta, ali nedavni incidenti ukazuju na to da su dječaci tinejdžeri primarna meta.

Na sajtovima za igrice i aplikacijama za video ćaskanje, predatori, često odrasli koji žive u zapadnoj Africi i predstavljaju se lažno kao mlade djevojke, prevare žrtve da im pošalju eksplicitne video snimke ili fotografije, a zatim prijete da će objaviti materijal osim ako im ne pošalju novac ili poklon kartice.

U zajedničkom upozorenju, FBI i partnerske institucije u Australiji, Kanadi, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji saopštili su da su registrovali "eksploziju" u broju takvih slučajeva tokom prošle godine. Problem se dešava širom svijeta, rekli su.

"Finansijska iznuda ima daleko širi uticaj od samo naše zemlje i naše djece — to je globalna kriza koja zahtijeva pažnju svih", rekao je direktor FBI Christopher Wray u saopštenju.

"FBI radi ruku pod ruku sa našim međunarodnim partnerima na sprečavanju da djeca postanu žrtve ovog tragičnog zločina. Svi smo dužni da podržimo i osnažimo žrtve da istupe i pokažu im da postoji život i poslije (tih) fotografija."

Upozorenje dolazi pošto je Sekretarijat za pravosuđe izvijestio u decembru da je više od 3.000 maloljetnika, prvenstveno dječaka, bilo na meti finansijske iznude 2022. godine, što je naglo povećanje u odnosu na prethodne godine. Više desetina žrtava izvršilo je samoubistvo.

Na meti predatora su obično maloljetnici između 14 i 17 godina, iako su identifikovane žrtve od 10 godina, prema Sekretarijatu za pravosuđe.

"Iako se finansijska iznuda vrši virtuelno, ona može imati ozbiljne posljedice izvan mreže", navodi se u saopštenju FBI.

"Poslije pretnji i agresije, žrtve se mogu osjećati usamljeno, postiđeno, uplašeno, a ta osjećanja mogu dovesti do toga da djeca pribjegnu samopovređivanju".

Michelle DeLaune, izvršna direktorica Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu djecu, rekla je da je njen centar primio više od 10.000 prijava u vezi za seksualnom iznudom u protekloj godini.

"Razumijemo kako mlade žrtve ovog zločina mogu da se osjećaju kao da nema izlaza, ali želimo da znaju da nisu sami", rekla je DeLun, pozivajući roditelje da razgovaraju sa svojom djecom.

XS
SM
MD
LG