Linkovi

FBI pretresao kuću Mikea Pencea, pronađen još jedan povjerljivi dokument


Mike Pence
Mike Pence

FBI je otkrio još jedan dokument sa oznakom "povjerljivo" u kući bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea u Indiani, nakon što su njegovi advokati prošlog mjeseca pronašli povjerljive vladine papire.

Penceov savjetnik Devin O'Malley izjavio je da je Sekretarijat za pravosuđe sproveo "detaljni, petočasovni pretres, bez ograničenja" i pronašao "jedan dokument sa oznakom povjerljivo, i šest dodatnih stranica bez takvih oznaka, koje nisu nađeni za vrijeme prve pretrage koju su obavili Penceovi advokati".

Pretraga, dogovorena u razgovoru Penceovih predstavnika i Sekretarijata za pravosuđe, obavljena je nakon što je bivši potpredsjednik dobio poziv da svjedoči u odvojenoj istrazi, o pokušajima bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da poništi rezultate izbora 2020.

Pence je sada treći aktuelni ili bivši američki zvaničnik, pored Trumpa i predsjednika Joea Bidena, čiju su kuću pretražili agenti FBI u potrazi za klasifikovanim dokumentima.

Spremnost Pencea i Bidena da dozvole FBI-ju da pretraži njihove kuće i da pokažu da u potpunosti sarađuju sa biroom, pokazuje želju obojice da izbjegnu dramu koja je pratila bivšeg predsjednika Trumpa prošle godine, zbog čega je Sekretarijat za pravosuđe morao da dobije sudski nalog da pretraži njegovu rezidenciju na Floridi.

XS
SM
MD
LG