Linkovi

FBI počeo istragu Murdochova medijskog carstva


James i Rupert Murdoch u Londonu
James i Rupert Murdoch u Londonu

Istražitelji nastoje također utvrditi jesu li novinari podmićivali policajce kako bi došli do privatnih informacija za objavljivanje.

Američki Savezni istražni ured FBI počeo je istragu navoda da su novinari ili kontraktori medijskih kuća koje su u vlasništvu Ruperta Murdocha neovlašteno 'upali' u mobitel komunikacije žrtava terorističkih napada od 11. rujna i njihovih obitelji.

Naglasak je na telefonskim razgovorima, porukama ostavljenim na telefonskim sekretaricama kao i telefonskim računima tih ljudi – a neposredno nakon napada al-Qaide na New York i Washington. Također, istražitelji nastoje utvrditi jesu li djelatnici Murdochova medijskog carstva podmićivali policajce kako bi došli do privatnih informacija za objavljivanje.

Istragu je zatražio kongresnik iz New Yorka, republikanac Peter King.

Inače, medijski magnat Rupert Murdoch i njegov sin James jučer su prvo odbili, a potom pristali da sljedeći tjedan budu nazočni na svjedočenju u britanskom parlamentu, o navodima da su novinari njihova tabloida News of the World neovlašteno 'upadali' u mobitel-sekretarice desetaka britanskih građana. Također, novinari i kontraktori ovog tabloida optužuju se za podmićivanje policajaca, kako bi se došlo do povjerljivih i privatnih informacija koje su potom bile objavljivane.

Svjedočenje će biti održano u utorak, i na njemu će – uz Murdochove – svjedočiti i Rebekah Brooks, bivša glavna urednica sada već ugašenog tabloida News oft he World.

Rupert i James Murdoch su američki državljani i njihovo pozivanje na svjedočenje u britanski parlament može otvoriti i pravno pitanje moraju li se stranci na takve pozive odazvati ili ne.

XS
SM
MD
LG