Linkovi

FBI otpustio agenta zbog SMS poruka o Trumpu


Peter Strzok svjedoči u Kongresu (arhivski snimak)
Peter Strzok svjedoči u Kongresu (arhivski snimak)

Washington Post izvještava da je Federalni istražni biro otpustio svog visokog zvaničnika Petera Strzoka, koji je postao meta republikanskog gnjeva zbog svojih tekst poruka protiv Donalda Trumpa.

U jednom od njih, Strzok je obećao da će spriječiti Trumpovu izbornu pobjedu.

U Postovom izvještaju se navodi da je akcija protiv Strzoka ozbiljnija od preporuke interne disciplinske službe FBI-a, koja je vršila istragu njegovog rada kao glavnog istražitelja u timu koji je vodio istragu mailova Hillary Clinton tokom 2016. godini, a potom kao člana tima specijalnog istraživača o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016.

Strzok je prošlog mjeseca na pretresu u Predstavničkom domu Kongresa izjavio da njegovi privatni stavovi o predsjedniku Trumpu nisu uticali na njegov rad i da nikada nije dozvolio da njegovo lično mišljenje ometa njegov rad za FBI.

Predsjednik Trump pozdravio je vijest o otpuštanju Strzoka tweetom: "FBI je upravo otpustio agenta Pitera Strzoka - konačno!"

Američki lider rekao je da "je lista loših igrača" u FBI-ju i Sekretarijatu za pravosuđe​ "sve duža i duža". Dodao je i da, ​"zasnovano na činjenici" da je Strzok nekada imao važnu ulogu u krivičnoj istrazi specijalnog tužioca Roberta Muellera o ruskom miješanju u izbore, "da li će se odustati od te istrage? To je totalna prevara! Nema dosluha, nema opstrukcije - ja samo odgovaram kada me napadaju!".

Trump je nazvao istragu mailova Hillary Clinton "lažnom istragom" ocjenjujući da je u pitanju "potpuna obmana američke javnosti i da treba da se ponovo izvrši na odgovarajući način!".

Muellerova istraga ušla je u šesnaesti mjesec. Nekoliko bivših Trumpovih saradnika priznalo je krivicu pred istražiteljima a među njima su bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Michael Flynn i bivši savjetnik za spoljnopolitička pitanja George Papadopoulos. Oni su priznali da su lagali istražitelje o svojim kontaktima sa Rusijom.

Bivšem predsjedniku Trumpovog izbornog štaba Paulu Manafortu trenutno se sudi zbog bankovnih i poreskih malverzacija iz perioda kada je, dvije godine prije rada na Trumpovoj kampanji, radio za ukrajinsku vladu.

FBI-jeva kancelarija koja obično vodi disciplinske postupke preporučila je da Strzok bude prebačen na nižu poziciju u agenciji i suspendovan na 60 dana zbog SMS poruka protiv Trumpa ali je zamjenik direktora FBI-ja David Bowdich petak naredio da se Strzok otpusti.

Njegov advokat Aitan Goelman kritikovao je odluku da se otpusti Strzok, navodeći da ona "ne samo što predstavlja odstupanje o uobičajene prakse biroa, već je i u suprotnosti sa svjedočenjem direktora FBI-ja Christophera Wraya u Kongresu kada je iznio uvjeravanja da FBI namjerava da nastavlja svoju redovnu proceduru u tom i svim drugim kadrovskim pitanjima."

Goelman je rekao da bi "svi Amerikanci trebalo da budu duboko uznemireni" zbog otpuštanja Strzoka poslije 22 godine karijere. "Dugotrajna istraga i brojna svedočenja u Kongresu nisu proizveli ni mrvicu dokaza da su Strzokovi lični stavovi ikada uticali na njegov rad."

Strzok je u julu izjavio na pretresu u Predstavničkom domu da poruke protiv Trumpa koje je razmijenio sa svojom koleginicom i ljubavnicom Lisom Page odražavaju njegova lična mišljenja i da nikada nije dozvoljavao da njegova uvjerenja utiču na njegov rad u FBI."

U ključnoj razmjeni poruka između Strzoka i Page, ona je napisala poruku - "on nikada neće postati predsjednik, zar ne? Zar ne?!" na šta je Strzok odgovorio "Ne, neće, mi ćemo to spriječiti".

U svojoj dugoj reviziji postupaka FBI-ja u protekle dvije godine, generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Michael Horowitz prošle nedjelje je zaključio da nije bilo dokaza da su Strzok i Page "djelovali da bi sproveli u praksu svoja gledišta" ali da ta razmjena ne samo što "pokazuje prisustvo predrasuda nego, što je još ozbiljnije, spremnost da se preduzme zvanična akcija da bi se uticalo na izborne šanse jednog predsjedničkog kandidata."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG