Linkovi

FBI organizirao znanstveni skup o 'lopovima i teroristima na internetu'


FBI organizirao znanstveni skup o 'lopovima i teroristima na internetu'
FBI organizirao znanstveni skup o 'lopovima i teroristima na internetu'

Gary Gagnon: "Što se događa kada hacker već uđe u vaš sistem? Koji su njegovi aspekti uništeni, a koji kompromitirani… Možda mislite da ste ga se riješili,a on je zapravo još uvijek dio vašeg sistema. Zato se danas industrija sigurnosnog softwarea razvija, jer postoji stalna potreba za novim proizvodima."

Putem interneta poslujemo, održavamo kontakte, pomoću interneta se danas i ratuje… Zbog toga je internet sve zanimljiviji i kriminalcima i teroristima. Američki Savezni istražni ured FBI organizirao je nedavno znanstveni skup na kojem se govorilo o sigurnosti interneta.

U sljedećih dvadesetak sekundi, koliko će trajati čitanje sljedeće dvije rečenice, putem Googlea će se izvršiti čak 680 tisuća pretraga i poslati 88 milijuna poruka elektronske pošte. Na Facebooku će preko pola milijarde korisnika postaviti 140 tisuća novih informacija o svom statusu. A američka Automated Clearing House – koja povezuje sve financijske ustanove u Sjedinjenim Državama – procesuirat će 12 tisuća elektronskih transakcija.

Kako je na skupu o sigurnosti u kibernetskom prostoru rekao direktor Saveznog istražnog ureda, FBI-ja, Robert Mueller, internet nas čini efikasnijim i povezanijim, ali i ranjivijim: "Kriminalcima internet pomaže u prijevarama i krađama. Putem njega, oni napadaju i našu djecu. Špijuni i teroristi pomoću interneta dopiru do naše sigurnosne infrastrukture i u opasnost dovode nacionalnu sigurnost."

Austin Berglas je na čelu newyorškog odjela FBI-ja za sigurnost u kibernetskom prostoru, koji zapošljava oko tisuću agenata. On kaže da je teroriste danas jako teško locirati i identificirati, baš zbog toga što se služe internetom: "Oni više ne trebaju napuniti automobil eksplozivom i ostaviti ga ispred neke banke. Mogu jednostavno onesposobiti njezin elektronski sustav isplate. Mogu isključiti struju cijeloj regiji. I to je terorizam."

Prijetnja je posebno izravna kada je riječ o vojnim kompjuterskim sustavima. O tome govori obavještajni časnik američke desete flote, kapetan Daryl Hancock: "Raspolažemo s kompjuterskim mrežama na koje je ulaz ograničen, međutim za dobar dio onog što radimo ovisimo o internetu, koji koriste svi. Na primjer, naša se opskrba organizira putem njega. U ovom trenutku, najveća nam je briga špijunaža, koja se danas većinom odvija u kibernetskom prostoru."

Kapetan Hancock kaže da su i neki mornarički oružani sustavi još uvijek povezani s internetom, što – barem teoretski – ostavlja otvorenom mogućnost da neko od oružja lansira i neki hacker. On kaže da je vrlo teško danas obrazovati mornare i časnike o kompjuterskoj sigurnosti, 'kada gotovo svatko ima iPhone ili stranciu na FaceBooku'.

Tradicionalno se sigurnost održava putem firewalla i sigurnosno formuliranih, složenih zaporki. Međutim, najveći je problem kako se otarasiti 'uljeza' koji je već prodro u sustav – kaže Gary Gagnon iz firme MITRE Corporation: "Što se događa kada hacker već uđe u vaš sistem? Koji su njegovi aspekti uništeni, a koji kompromitirani… Možda mislite da ste ga se riješili,a on je zapravo još uvijek dio vašeg sistema. Zato se danas industrija sigurnosnog softwarea razvija, jer postoji stalna potreba za novim proizvodima."

Očito je da je glavni izazov za državu, privatni sektor i vojsku – pronaći pravu ravnotežu između slobode pristupa informacijama, na čemu se temelji internetu, te potrebe da se zaštite nacionalna sigurnost ali i privatnost građana.

XS
SM
MD
LG