Linkovi

FBI objavljuje snimke praćenja ruske špijunske mreže pohvatane prošle godine


Pripadnici ruske špijunske mreže uhićeni u ljeto 2010.
Pripadnici ruske špijunske mreže uhićeni u ljeto 2010.

Najpoznatija članica mreže bila je izvjesna Anna Chapman koja je nakon što je otkrivena postala neka vrst međunarodne senzacije. 29-godišnja djevojka radila je u New Yorku kao broker nekretninama. Po povratku u Rusiju zaposlila se kao foto model, manekenka a ima i prominentnu ulogu u omladinskom pokretu koji podržava Vladimira Putina.

Američki FBI objavio je snimke koje pokazuju kako su u Sjedinjenim Državama bili praćeni pripadnici ruske špijunske mreže, pohvatani a potom i razmijenjeni s Moskvom prošle godine.

Objavljivanje snimaka, fotografija i dokumenata o ovome tražile su, u skladu s američkim zakonom, neke medijske kuće.

Praćenje ruskih obavještajaca trajalo je deset godina, bilo ih je uhićeno ukupno deset te su razmijenjeni u najvećoj trampi te vrste u posljedjih dvadeset godina.

Ruski su obavještajci došli u Ameriku s dugoročnim ciljem – da promijene identitet i infiltriraju razne američke ustanove. Snimke koje je objavio Savezni istražni ured FBI pokazuju predaju povjerljivih dokumenata na javnim mjestima.

Najpoznatija članica mreže bila je izvjesna Anna Chapman koja je nakon što je otkrivena postala neka vrst međunarodne senzacije. 29-godišnja djevojka radila je u New Yorku broker nekretninama. Po povratku u Rusiju zaposlila se kao foto model, manekenka a ima i prominentnu ulogu u omladinskom pokretu koji podržava Vladimira Putina.

Američke vlasti tvrde da ova špijunska grupa nije otkrila nikakve povjerljive informacije.

Moskva je za otkrivanje mreže optužila jednog višeg dužnosnika svoje obavještajne službe koji je uspio napustiti Rusiju i otići u Sjedinjene Države nekoliko dana prije no što su ruski špijuni u ljeto prošle godine bili uhićeni u Americi.

XS
SM
MD
LG