Linkovi

FBI: Prevrnućemo svaki kamen u istrazi o neredima na Capitol Hillu


Capitol police officers in riot gear push back demonstrators who try to break a door of the U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021, in Washington. (AP Photo/Jose Luis Magana)
Capitol police officers in riot gear push back demonstrators who try to break a door of the U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021, in Washington. (AP Photo/Jose Luis Magana)

„Federalni biro za istraživanja (FBI) će prevrnuti svaki kamen u istrazi o neredima u kompleksu Capitol Hilla”, izjavio je Steven D'Antuono, direktor washingtonske kancelarije agencije zadužene za unutrašnja obavještajna i bezbjednosna pitanja.

Nerede su, podsjetimo, izazvale pristalice odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa koje su se u prijestolnici Washingtonu okupile na protestu zbog navodnih nepravilnosti tokom novembarskih američkih predsjedničkih izbora.

Steven D'Antuono je rekao da se istraga vodi širom zemlje.

„Ističem da imamo dobro pamćenje i veoma širok opseg. Do sada smo u istrazi formirali 160 predmeta”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za medije sa predstavnicima američkog Sekretarijata za pravosuđe.

Iznoseći ocjene o tome da li su neredi bili spontani ili koordinisani, D'Antuono je rekao da nadležni istražuju sve mogućnosti, što podrazumijeva analiziranje video snimaka i razgovore sa očevicima.

„To će nam pomoći da shvatimo šta se desilo. Takođe, planiramo da osumnjičenima za učešće u nemirima zabranimo korištenje usluga komercijalnih avioprevoznika (No fly list)”, rekao je zvaničnik Federalnog biroa za istraživanja.

Michael Sherwin​, vršilac dužnosti tužioca Washingtona, poručio je da očekuje da će u narednim nedjeljama biti podnijete stotine krivičnih prijava protiv osoba koje su učestvovale u neredima.

„Ovo istraga koja će se voditi nas duge staze. Tužioci će prvo početi da gone počinioce najlakših krivičnih djela. Kako vrijeme bude prolazilo očekujemo i ozbiljnije optužnice poput onih za nezakonito nošenje oružja i pobunu. Pokušavamo da što je jednostavnije moguće djelujemo najbrže moguće”, rekao je Shervin.

Prema njegovim riječima tužioci, su se usredsredili na napade demonstranata na policajce i predstavnike medija.

„Pod istragom su svi slučajevi, od neovlaštenog upada u posjed, preko krađe pošte, kršenja ljudskih prava i ubistva”, rekao je on.

Hiljade pristalica odlazećeg predsjednika Trumpa okupile su se u srijedu u Washingtonu, na protestima povodom navodne izborne krađe, tvrdnji koje su odbacile američke sudske institucije u ukupno 64 tužbi koje nisu prihvaćene.

Situacija je kulminirala kada je dio Trumpovih pristalica upao u kompleks Capitol Hilla, u trenutku kada je Kongres zasjedao o potvrdi rezultata glasanja Elektorskog koledža, po kojima je na novembarskim predsjedničkim izborima pobijedio demokratski kandidat Joe Biden.

XS
SM
MD
LG