Linkovi

Curenje tajnih informacija dovelo do kontroverzi u izbornoj godini


FBI zapocinje istragu o curenju tajnih informacija
FBI zapocinje istragu o curenju tajnih informacija

Američki zakonodavci zahtijevaju odgovore o nastojanjima vezanim za cyber napade I napade bespilotnim letjelicama, I žele da znaju zašto su informacije o povjerljivim programima procurile u javnost.

Američki zakonodavci zahtijevaju odgovore o nastojanjima vezanim za cyber napade I napade bespilotnim letjelicama, I žele da znaju zašto su informacije o povjerljivim programima procurile u javnost. Ali dolazi do sve većeg nestrpljenja da se neko za to proglasi odgovornim.

Za neke, tajni programi su razlog za zadovoljstvo, kao što je bio napad bespilotnom letjelicom u kojem je ubijen drugi po redu čovjek u al Qaidi, Abu Yahya al Libi. Kao I kompjuterski virusi koji su, moguće, unazadili iranske nuklearne ambicije za nekoliko mjeseci ili čak godina. Ali u kongresu dolazi do sve većih sumnji. Neki zakonodavci optužuju administraciju predsjednika Obame da je procurila informacije o tim visoko povjerljivim programima kako bi zadobila političku korist. Predsjedatelj pravnog odbora Zastupničkog doma, repubikanac Lamar Smith iz Teksasa kaže.

Ova administracija je uključena u niz obstrukcionizma, neodgovornosti I stranačke orjentiranosti, kaže Lamar Smith.

Zakonodavci su jučer održali niz susreta na visokom nivou I iza zatvorenih vrata, uključujući I onaj sa direktorom državne obavještajne službe Jamesom Clapperom. Senator Saxby Chambliss je nakon toga izjavio.

Ne samo da je došlo do curenja informacija, već je došlo do niza curenja iz obavještajne zajednice u posljednjih nekoliko sedmica I mjeseci, rekao je gospodin Chambliss.

FBI započinje istragu. Ali demokratska senatorica Dianne Feinstein kaže da ovo nije trenutak za upiranje prstom, I da curenje informacija mora prestati.

Kada ljudi kažu da ne žele surađivati sa Sjedinjenim državama jer nam ne mogu vjerovati da ćemo čuvati tajnu, to je ozbiljna stvar, rekla je senatorica Feinstein.

Curenje informacija je objalodanilo neke ključne detalje o kompjuterskim virusima Stuxnet I Flame koji su bili usmjereni na Iran, kao I o ciljanim ubistvima lidera al Qaide. Ono što je dovelo do još većeg političkog nezadovoljstva je voljnost Obamine administracije da brzo proglasi uspjeh.

Smrt al Libija je veliki udarac za srž al Qaide, čime je uklonjen čovjek broj dva po drugi put u manje od godinu dana I čime je dodatno oštećen moral te grupe, dovodeći je korak bliže ka krajnjoj propasti nego je to ikada do sada bio slučaj, rekao je Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće.

Neki stručnjaci za obavještajna pitanja kažu da mogu postojati dobri razlozi za hvalisanje o uspjesima tajnih programa. Ali za sada, oni su možda nadsjenjeni pritiscima koje donosi izborna godina.
Curenje tajnih informacija dovelo do kontroverzi u izbornoj godini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
XS
SM
MD
LG