Linkovi

Bivši agent FBI priznao da je prikrio uzimanje 225.000 dolara od albanskog obavještajca


Bivši agent FBI Charles McGonigal
Bivši agent FBI Charles McGonigal

Charles McGonigal, bivši viši agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), izjasnio se krivim po optužbi da je prikrio da je dobio 225.000 dolara u gotovini od bivšeg albanskog obavještajnog oficira i potencijalnog poslovnog partnera, prenio je Reuters.

McGonigal, koji je prije penzionisanja 2018. bio šef kontraobavještajnog odeljenja FBI u New Yorku, izjasnio se krivim po optužbi za prikrivanje materijalne činjenice.

„Ovo nije situacija u kojoj sam želio da budem”, rekao je McGonigal u kratkoj izjavi izvinjenja FBI-ju na sudu.

On je priznao da je prikrio da je dobio 225.000 dolara u gotovini od bivšeg albanskog obavještajnog oficira i potencijalnog poslovnog partnera.

Pred sudom je objasnio da su njihovi susreti i putovanja bili osmišljeni tako da pripreme teren za konsultantski posao koji su planirali da započnu kada McGonigal napusti FBI.

Za optužbu za prikrivanje može se dobiti pet godina zatvora ali je najavljeno da će tužioci vjerovatno tražiti blažu kaznu u sklopu sporazuma o priznanju krivice.

Sve ostale optužbe protiv njega su odbačene, prenio je Reuters.

McGonigal je ranije priznao krivicu po optužbi za zavjeru u posebnom saveznom slučaju na Manhattanu u vezi sa njegovim radom za oligarha iz Rusije Olega Deripasku, dok je ovaj bio pod sankcijama Sjedinjenih američkih Država.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG