Linkovi

Favoriti za Grammyje u kategoriji jazza


Album Dee Dee Bridgewater posvećen Billie Holliday jedan je od nominiranih u kategoriji vokalnog jazz albuma
Album Dee Dee Bridgewater posvećen Billie Holliday jedan je od nominiranih u kategoriji vokalnog jazz albuma

Najbolji vokalni jazz album Grammy glasači će izabrati između Freddyja Colea, Denise Donatelli, Lorraine Feather, Gregory Portera, te dvostruke dobitnice Grammya Dee Dee Bridgewater, za njen album posvećen uspomeni na Billie Holliday

Pedeset treća godišnja dodjela glazbenih nagrada Grammy održat će se u nedjelju u Los Angelesu, u Kaliforniji. Predstavljamo ovogodišnje nominacije u jazz kategorijama.

U kategoriji najboljeg albuma suvremenog jazza natječu se tri velika imena jazz rocka – John McLaughlin, Stanley Clarke i Jeff Lorber. Sastav The Jeff Lorber Fusion izveo je skladbu Rain Dance/WannaFly s albuma „Now Is The Time.“ U toj konkurenciji također se natječu jazz orguljaš Joey DeFrancesco i Trombone Shorty.

Klavirist, skladatelj i aranžer Herbie Hancock jedan je od najnagrađivanijih jazz glazbenika s 12 osvojenih Grammyja, Jazz Masters nagradom i Oskarom, i još mnogim drugima. Ove godine Hancock je nominiran za najbolju improvizaciju u skladbi „A Change Is Gonna Come,“ s albuma „The Image Project,“ na kojoj gostuje pjevač James Morrison. Ostale nominacije u toj kategoriji dobili su Keith Jarrett, Wynton Marsalis, Alan Broadbent i pokojni Hank Jones. U kategoriji najboljeg instrumentalnog jazz albuma natječu se sastav The Clayton Brothers, John Beasley, The Vijay Iyer Trio, Danilo Peres i pokojni James Moody s albumom pod naslovom „Moody 4A.“

Saksofonist James Moody preminuo je u prosincu prošle godine u 85. godini života. Bez obzira da li će osvojiti Grammya ili ne, on će ostati vječno upamćen po skladbi „Moody's Mood For Love.“ U kategoriji najboljeg latin jazz albuma natječe se trostruki pobjednik Chucho Valdes i njegov sastav The Afro-Cuban Messangers, a konkurenti su mu Pablo Aslan, Hector Martignon, Pancho Sanchez i Latin jazz kvintet Waynea Wallacea.

Na koncu, najbolji vokalni jazz album Grammy glasači će izabrati između Freddyja Colea, Denise Donatelli, Lorraine Feather, Gregory Portera, te dvostruke dobitnice Grammyja Dee Dee Bridgewater, za njen album posvećen uspomeni na Billie Holliday. Pedeset treća dodjela nagrada Grammy održava se u nedjelju u Los Angelesu.

XS
SM
MD
LG