Linkovi

Fauci upozorio na nagli rast broja zaraženih poslije Dana zahvalnosti


Direktor Nacionalnog instituta za infektivne bolesti i alergije Anthony Fauci.
Direktor Nacionalnog instituta za infektivne bolesti i alergije Anthony Fauci.

Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti Anthony Fauci upozorio je na nagli rast broja oboljelih od koronavirusa u narednom periodu. 

On je za televiziju ABC rekao da broj zaraženih u narednim nedjeljama sigurno neće opadati, već da će poslije Dana zahvalnosti vjerovatno doći do porasta.

"Vidjećemo novi talas preko ovog talasa", upozorio je Fauci.

Milioni Amerikanaca su se oglušili o upozorenja nadležnih da ne putuju za Dan zahvalnosti i praznike provedu samo sa onima sa kojima žive u kući.

Koordinatorica Radne grupe Bijele kuće za koronavirus Deborah Brix izjavila je za CBS da oni koji su putovali za praznike treba da shvate da su izloženi virusu i da tokom sljedeće nedjelje treba da se testiraju.

Takođe je pozvala Amerikance koji su putovali da se ne sreću sa članovima porodice starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima.

U SAD je zabilježeno 13,3 miliona slučajeva zaraženih koronavirusom, od ukupno 62,7 miliona na svijetu, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.

Amerika ima i najviše obolelih po glavi stanvonika na svijetu.

Indija sa 9,3 miliona i Brazil sa 6,3 prate SAD po broju zaraženih.

U Evropi zemlje pokušavaju da se dogovore o zatvaranju skijališta pred božićne praznike kako bi se sprečilo širenje virusa, ali za sad nema dogovora.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da će u Africi vjerovatno više ljudi umrijeti od malarije nego od COVID-19, zato što je pandemija izazvala ozbiljne poremećaje u funkcionisanju zdravstvenog sistema.

XS
SM
MD
LG