Linkovi

Fauci odlazi s položaja u vladi, ali ne u penziju


Doktor Anthony Fauci
Doktor Anthony Fauci

Vodeći američki epidemiolog doktor Anthony Fauci, dugogodišnji direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID)i glavni zdravstveni savjetnik predsjednika Joea Bidena, odlazi s položaja u decembru poslije više od 50 godina vladine službe.

"Iako odlazim s trenutnih položaja, ne penzionišem se. Nakon više od 50 godina vladine službe, planiram da se angažujem u narednoj fazi svoje karijere, dok još imam toliko energije i strasti za posao kojim se bavim", poručio je 81-godišnji Fauci.

Fauci je prošlog mjeseca rekao agenciji Reuters da planira da se penzioniše do kraja prvog mandata predsjednika Bidena, ali da bi to moglo da se dogodi i mnogo ranije.

Fauci je bio direktor NIAID-a od 1984. godine, a 2020. godine je postao lice napora američke vlade da suzbije pandemiju Covida. Često je bio u medijima i na konferencijama za novinare sa zvaničnicima Bijele kuće, uključujući i tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Međutim, kako se pandemija pogoršavala, izgubio je podršku Trumpa i njegovih zvaničnika nakon što su njegovi pozivi da se nastavi sa mjerama predostrožnosti bili suprostavljeni želji bivšeg predsjednika da se život što prije vrati u normalu, ali i njegovim promovisanjem lijekova za virus koji nisu bili testirani.

Trumpova administracija ga je zatim marginalizovala, a bio je sve više isključen i iz donošenja važnih odluka o federalnom odgovoru na pandemiju. Međutim, nastavio je da daje intervjue i zalaže se za držanje fizičke distance i nošenje maski prije nego što su odobrene vakcine.

Također je bio meta političkih napada i prijetnji smrću, zbog čega mu je dodijeljeno obezbjeđenje. Za Reuters je u ponedjeljak rekao da nikada nije razmatrao da podnese ostavku zbog prijetnji.

"Ne sviđa mi se to što moram da imam oružane federalne agente. To nije dobar osjećaj. To je realnost. I morate da se suočite sa realnošću", poručio je američki ekspert i dodao da je činjenica da "trenutno živimo u veoma podijeljenom društvu".

Kada je Biden pobedio na izborima, zatražio je od Faucija da ostane u administraciji, na višem položaju.

Američki predsjednik pozdravio je Faucija u saopštenju, porukom: "Bez obzira na to da li ste ga lično upoznali, svojim radom je dotakao živote svih Amerikanaca. Najdublje mu se zahvaljujem na javnoj službi. SAD su snažnije, izdržljivije i zdravije zbog njega".

Fauci je bio u vladi za vrijeme mandata sedam američkih predsjednika, počevši od Ronalda Reagana. Tokom višedecenijske karijere bio je i jedan od lidera odgovora federalne vlade na HIV i sidu i druge zarazne bolesti, među kojima su ebola i zika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG