Linkovi

Fauci: Još se ne zna koliko su vakcine efikasne protiv omicrona


Doktor Anthony Fauci je glavni savjetnik predsjednika SAD-a za pandemiju.
Doktor Anthony Fauci je glavni savjetnik predsjednika SAD-a za pandemiju.

Doktor Anthony Fauci, infektolog i glavni savjetnik predsjednika SAD-a za pandemiju, izjavio je da vakcinisani imaju "određenu zaštitu" od novog soja koronavirusa - omicrona, ali će naučnici tek za nekoliko nedjelja tačno znati koliko su vakcine efikasne.

Fauci je istakao da se omicron "veoma razlikuje" od ostalih varijanti koronavirusa.

Iako kaže da vakcine koje se trenutno koriste u SAD (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) mogu donekle da zaštite od teže klinične slike izazvane omicronom, naglašava da "nije sigurno" da li mogu potpuno da štite od zaražavanja.

"Rano je da govorimo o tome koliko ozbiljnu sliku izaziva omicron. Imaćemo više informacija za nekoliko nedjelja", kaže Fauči.

Do sada je detektovano nekoliko stotina slučajeva zaraze omicronom u 20 zemalja, ali ne i u SAD. Ipak, vjeruje se da će varijanta stići i u Ameriku.

Direktoricka Centara za prevenciju i kontrolu bolesti Rochelle Walensky​ rekla je da se "aktivno traga" za omicronom u SAD.

Direktor kompanie Moderna Stephane Bancel​ u intervjuu za Financial Times, kaže da će postojeće vakcine biti manje efikasne u zaštiti od omicrona, nego što je slučaj sa drugim sojevima koronavirusa.

"Mislim da nećemo imati isti nivo zaštite kao kod delta soja", kaže on.

Direktor Moderne je dodao da će farmaceutskim kompanijama biti potrebni mjeseci da naprave nove vakcine efikasne protiv omikrona.

U SAD nije vakcinisano oko 45 miliona odraslih, kao i milioni djece starosti od 5 do 18 godina.

XS
SM
MD
LG