Linkovi

Sporazum između Fataha i Hamasa - jedna od glavnih tema susreta Obama-Netanyahu


Čelnici Hamasa i Fataha na svečanosti potpisivanja u Kairu 4. svibnja
Čelnici Hamasa i Fataha na svečanosti potpisivanja u Kairu 4. svibnja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacuje taj sporazum, nazivajući ga smrtnim udarcem miru i velikom nagradom teroru

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u petak bi se trebao susresti s predsjednikom Barackom Obamom u Washingtonu. Jedna od tema razgovora bit će i nedavno sklopljeni sporazum između Hamasa i Fataha – dvije prilično različite palestinske organizacije. Naš novinar osvrće se na ovaj sporazum i na to kako on postavlja Hamas u prvi plan.

Stručnjaci kažu da bi ovaj sporazum o pomirenju mogao izgladiti sporove između ova dva ljuta neprijatelja. Sekularni pokret Fatah vodi Mahmoud Abbas, koji je također i predsjednik Palestinske uprave. On se nalazi na čelu pokreta od siječnja 2005. godine gdje je naslijedio Yassera Arafata, osnivača pokreta koji je umro u studenom 2004. Militantna organizacija Hamas je poznata i pod imenom Islamski pokret otpora. Godinama je vršila bombaške napade i raketirala Izrael, izazivajući neizbježni izraelski vojni odgovor. Neslužbeno primirje između Hamasa i Izraela na snazi je od travnja. Sjedinjene Države i Izrael smatraju Hamas terorističkom organizacijom. Međutim, Hamas također vodi jednu proširenu mrežu socijalnih službi.

Hamas kontrolira Pojas Gaze nakon što je savladao snage Palestinske uprave 2007. godine, dok Fatah, koji predvodi Palestinsku upravu, kontrolira Zapadnu obalu. Početkom mjeseca ove dvije organizacije su potpisale sporazum o pomirenju. Sporazum je postignut uz posredovanje Egipta i potpisan u Kairu. Između ostalog taj dokument poziva na okončavanje ratnog stanja između njih, formiranje privremene vlade i predsjedničke i parlamentarne izbore unutar godinu dana.

Alon Ben-Meir stručnjak je za Srednji istok na Sveučilištu New York. On kaže da su obje palestinske frakcije pristale da načelno ne koriste nasilje, posebno ne protiv Izraela. "O tome se nije puno govorilo, ali ja znam iz svojih vrlo pouzdanih izvora da je to bilo kritično pitanje i za Egipat i za Fatah – da inzistiraju da ukoliko Hamas želi prihvatiti takav sporazum, mora se suzdržati od bilo kakve nasilne aktivnosti protiv Izraela, jer bi ona mogla dovesti do masivne izraelske odmazde".

Ben-Meir kaže da se Hamas mora pozabaviti s još jednim ključnim pitanjem. "Oni uistinu moraju odbaciti nasilje i ukloniti iz svoje povelje dio koji poziva na uništenje Izraela. Izrael ima svako pravo da traži od Hamasa da to učini prije negoli sjedne za pregovarački stol s Hamasom".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacuje taj sporazum, nazivajući ga smrtnim udarcem miru i velikom nagradom teroru. Sjedinjene Države su se suzdržale od prosudbe dok ne budu imale više informacija. Fawaz Gerges, stručnjak za Srednji istok na London School of Economics, kaže da obje strane imaju pred sobom velike izazove. "Uvjeti sporazuma su krajnje nejasni u dva glavna elementa koja su vrlo kontroverzna – prvi je formiranje nove vlade, ne znamo tko će biti na čelu nove jedinstvene vlade. Drugo, ne znamo hoće li Hamas koji kontrolira Pojas Gaze dopustiti tamo snagama sigurnosti Palestinske uprave kontrolu".

Međutim, gospodin Gerges kaže da ne treba podcjenjivati važnost ovog sporazuma. "Političke implikacije ovog pakta znače da su obje strane – Hamas i Fatah - shvatile besmislenost njihove vendette i njihovih svađa. Shvatili su da je palestinska javnost u biti umorna od tih svađa i rivalstva. A shvatili su i to da ako ne ujedine svoje redove, ako ne formiraju jedinstvenu vladu, neće biti palestinske države".

Gerges vjeruje da će se obje strane držati pakta o pomirenju. "Ne postoji ljubavna veza između Fataha i Hamasa, međutim, stvarnost se sama nametnula i čelništvu Hamas i čelništvu Fataha. To je uistinu brak iz koristi – ne brak iz ljubavi. I rekao bih da postoje veće šanse za njegov uspjeh, negoli za neuspjeh ovog konkretnog pakta o pomirenju".

Ben-Meir ide korak dalje. "Spreman sam predvidjeti da neće biti nekih većih nasilnih aktivnosti nigdje, jer će Hamas biti pažljiv kako ne bi prekršio sporazum s Egipćanima i Fatahom".

Ben-Meir kaže da Hamas razumije promjene koje se događaju u arapskom svijetu i da to pokušava iskoristiti na najbolji način.

XS
SM
MD
LG