Linkovi

Sportski trening noću


Ekipa američkog nogometnog tima Srednje škole Fordson u Dearbornu u Michigenu
Ekipa američkog nogometnog tima Srednje škole Fordson u Dearbornu u Michigenu

Učenici u Sjedinjenim Državama se početkom septembra vraćaju u škole, i mnogi od njih koji su aktivni u školskim sportskim timovima u augustu počinju intenzivnije pripreme za jesenju sezonu takmičenja. To, naravno, uključuje pripreme za američki nogomet, tradicionalni sport kojim se ponose u gradovima širom Sjedinjenih Država.

Medju njima je i Dearborn u Michiganu u kojem se nogometna ekipa srednje škole Fordson ove jeseni susrela sa problemom. Većina njenih igrača su muslimani i s obzirom da je Ramazan, oni poste u vrijeme treninga. Ali, njihov trener je našao rješenje i uz pomoć šire zajednice u tom gradu svoje igrače održava spremnim za nadmetanja ne remeteći njihovu vjersku tradiciju.

To su intenzivni i naporni trenizi za mlade sportiste koji traju satima, ponekad na jakom suncu i velikim vrućinama.

Fouad Zaban, trener tima američkog nogometa Srednje škole Fordson u Dearbornu
Fouad Zaban, trener tima američkog nogometa Srednje škole Fordson u Dearbornu

Maskota Fordsonovog nogometnog tima je traktor, ali trener Fouad Zaban zna da njegovi igrači nisu mašine. Na avgustovskoj vrućini voda im je posebno potrebna.

Ali na fontanu sa pitkom vodom, neposredno uz igralište, gotovo niko ne dolazi...voda kaplje na zemlju umjesto u žedna usta igrača.

To je zbog toga što ljetni trening ove godine pada u vrijeme Ramazana, kada pobožni muslimani ne jedu i ne piju od izlaska do zalaska sunca. A trener Zaban u svojoj nogometnoj ekipi ima više igrača koji poste, što je za njega poseban izazov.

"To jednostavno nije sigurno, nije normalno da neko ovdje šest do sedam sati trči okolo na 32 stepena Celzijusa i da ne može piti vodu", kaže Zaban.

Sa jednog od noćnih treninga
Sa jednog od noćnih treninga

Tražeći rješenje, trener Zaban je razgovarao sa igračima, muslimanima i ne muslimanima, kao i sa zvaničnicima školskog okruga. I na kraju je odlučio da je treninge najbolje imati nakon iftara, dakle noću.

Igrači Fordson Traktora su nekoliko sedmica u avgustu trenirali od 10 naveče do 4 ujutro, uz podršku zajednice i većine roditelja. Zaban kaže da je samo jedna porodica iskazala zabrinutost:

"Tih nekoliko su pokušali to pretvoriti u religijsko pitanje, zašto mješamo religiju sa sportom i jedini odgovor kojeg sam mogao dati bio je - zbog sigurnosti djece."

To je danas drugačiji tim od onog u kojem je igrao Ron Amen 1960-tih. Tada je on bio jedan od nekolicine američkih muslimana arapskog porijekla u školi Fordson, i o prilagodjavanju treninga nije bilo ni govora.

"To se ne bi desilo. Kada sam ja bio u srednjoj školi, bio sam izgubljen u moru, da tako kažem, bijele djece. Imao sam samo nekoliko prijatelja. Osjećao sam se jako izolovanim i ozbiljno sam razmišljao da napustim školu", kaže Ronald Amen.

Intenzivni noćni treninzi trajali su dobrim dijelom augusta od 10 navečer do 4 ujutro
Intenzivni noćni treninzi trajali su dobrim dijelom augusta od 10 navečer do 4 ujutro

On kaže da su stvari polako krenule nabolje kada se angažirao u sportu. U medjuvremenu, Arapsko-Američka zajednica u Dearbornu je rasla i sastav ovogodišnjeg nogometnog tima Fordson škole je sasvim drukčiji u odnosu na njegovu ekipu od prije 50 godina.

Amen kaže da su sada u nogometnoj ekipi, njegove nekadašnje škole, 98 posto igrača muslimani, ali da ima i nemuslimana.

Noćni treninzi u školi Fordson su sada okončani. Mada se Ramazan nastavlja popodnevni treninzi nisu tako dugi i iscrpljujući, ali igračima trenera Zabana omogućavaju da se naviknu na uslove pred skore utakmice.

Trener Zaban, kaže:

"Vrijeme je da se pripremimo za prvu utakmicu. To je teška utakmica. Protiv sebe ćemo imati Novi Katolički Central, tim broj jedan, državni šampion prošle godine. Naš trening je tome prilagodjen. Koncentrirani smo na taj susret."

Prošle sezone nogometaši Fordsona su bili nepobjedjeni što ih je dovelo u doigravanje, i nadaju se da će to ponoviti i ove godine što bi ih odvelo dalje prema nogometnom prvenstvu države Michigan.

XS
SM
MD
LG