Linkovi

Moda u Dakaru - podsticaj ekonomiji Senegala


Afrička moda pronaščla dom u Dakaru
Afrička moda pronaščla dom u Dakaru
Sedmica mode u Dakaru slavi svoju 10-tu godišnjicu impresivnim programom. Organizatori ovog međunarodnog događaja se nadaju da će dostići nivo sedmica mode u Parizu i New Yorku, ali istovremeno zadržati i jedinstven afrički izgled.

Visoka moda nije ništa novo u Africi. Modna kreatorica iz Senegala Adama Ndiaye kaže da afrička moda ima svoj specijalan kvalitet.

Mi izrađujemo dizajne jedan po jedan. Ne šaljemo ih u fabriku, jer nemamo veliku fabriku. I tako smo oduvijek radili, kaže Adama Ndiaye.

Ali ta vrsta industrije, kao i ostale industrije na tom kontinentu, tek se razvija. Kako bi je potpomogla, Ndiaye je započela dakarsku sedmicu mode. Već deset godina taj događaj privlači pažnju poznatih imena modne industrije iz svih dijelova ne samo Afrike, već i svijeta. Porijeklom iz Cameroona, Marcial Tapolo je došao iz Pariza kako bi već drugi put učestvovao na ovoj sedmici mode.

To je show na visokom nivou i veoma je sofisticiran, što je rijetko u Africi kada su u pitanju modne revije, kaže Marcial Tapolo.

Usprkos prisutnosti međunarodnih kreatora, većina sudionika dolazi iz lokalnih zajednica u nastojanju da se prikažu senegalski modni kreatori i manekeni. Arame Sarr je bila na sedmicama mode u New Yorku i Parizu, ali kaže da je ova u Dakaru specijalna.

Više volim ovu, jer sam i ja iz Senegala. Za mene je stoga ona najbolja jer njome možemo svakome u svijetu pokazati da je moda u Africi sjajna i da je ona zapravo ovdje rođena, kaže Arame.

Pa ipak, moda je još uvijek luksuzna industrija u tom regionu koji se još uvijek razvija. Osim međunarodnih kupaca, ko još dolazi na sedmicu mode u Dakaru?

Svako. Moda nije samo za ljude koji je sebi mogu priuštiti. Moda je kao muzika, kao slika. Zahvaljujući njoj osjećate se dobro i tako je i ovdje u Dakaru, kaže Adama.

Kako bi se obilježila 10-ta godišnjica i prkosilo ekskluzivitetu koji se često može naći u toj industriji, prva modna revija ove sedmice je bila otvorena za javnost. Na hiljade ljudi je došlo u centar Dakara kako bi vidjeli kolekcije, uključujući i Khadiju Camaru.

Prije sam to gledala samo na televiziji, tako da se sada pokušavam ovdje približiti modnoj pisti. Nadam se da će biti lijepo, kaže Khadija.

S obzirom da je u potpunosti samoodrživa, sedmica mode je istinski podsticaj za ekonomiju Senegala, kao i za modnu scenu te zemlje.
XS
SM
MD
LG