Linkovi

Farmeri, odbacite plug!


Farmeri, odbacite plug!
Farmeri, odbacite plug!

Istraživanja pokazuju da zemljoradnici s novim tehnologijama postižu jednake ili čak i bolje urode, uz niže troškove, što znači da, bar kad je riječ o oranju, manje je uistinu i bolje

Od početka ratarstva, oranje je bilo ključni dio obrade tla. Međutim, stručnjaci danas kažu da na mnogim mjestima ta drevna praksa više šteti nego koristi. U posljednjih nekoliko godina, farmerima govore da odbace plug.

Grad Lubbock u Teksasu u listopadu je zavio dva kilometara visok oblak prašine, nakon višemjesečne rekordne suše i vrućine. Ta prašna oluja je probudila uspomene na 1930-te kad su česte i teške oluje devastirale regiju srednjeg zapada. Kad su se farmeri naselili na američkim velikim ravnicama u kasnim 1800-tim, tu su zatekli naizgled beskonačna područja plodne zemlje.

No, kombinacija klimatskih uvjeta i generacija oranja uništila je podlogu. U tridesetim godinama, kad su zavladale velike suše, vjetar je vrlo lako odnio površinski sloj, dovevši do iseljavanja milijuna ljudi iz tog područja. Premda su listopadske oluje bile jake, stari se dani vjerojatno neće vratiti, kaže Salvador Salinas, čelnik Agencije za očuvanje okoliša države Teksas.

"Daleko smo se odmakli od tih dana, kad su takvi problemi bilo jako česti."

Jedan od razloga je to da su tridesetih godina prašne oluje bile puno učestalije, te zato što je tada oranje bilo puno više prisutno nego što je danas to slučaj. Farmeri diljem svijeta koriste oranje da bi se borili protiv korova te pripremili zemlju za sadnju. Međutim, nakon oranja zemlja postaje manje otporana na eroziju, bilo putem vjetra ili putem kiše. Bram Govaerts je u Meksiku vidio učinke prekomjernog oranja, gdje je predvodio program konzervacije tla.

"U određenim područjima Meksika zemljoradnja više nije moguća jer je teren previše erodiran."

U američkim velikim ravnicama u Teksasu farmeri koriste posebnu mehanizaciju da bi zaorali samo tanki površinski sloj zemlje u koji ide sjeme i gnojivo. Također stabljike i lišće se sada ostavljaju na oranicama, kaže farmer David Ford.

"Sve što se nalazi između tih redova je organski materijal koji potječe od sijena. To pomaže pokriti zemlju i umanjiti eroziju tla."

Pokrivanje tla štiti dragocjenu zemlju od vjetra i sunca, te usporava isparavanje vlage, što jako pomaže u vrijeme ekstremne suše i vrućine. Bram Govaerts pomaže u konstruiranju opreme poput ručnog mehaničkog pluga za poljoprivrednike s malim njivama u zemljama u razvoju.

"Želja nam je da se ovi strojevi proizvode lokalno, tako da tamošnje male firme također imaju koristi od uvođenja novih tehnologija."

Istraživanja pokazuju da zemljoradnici s ovim novim tehnologijama postižu jednake ili čak i bolje urode, uz niže troškove, što znači da, bar kad je riječ o oranju, manje je uistinu i bolje.

XS
SM
MD
LG