Linkovi

Aktivisti: Farmaceutske kompanije ostvaruju ogromnu zaradu od vakcina


Arhiv - Sjedište kompanije Pfizer u New Yorku
Arhiv - Sjedište kompanije Pfizer u New Yorku

Grupa nevladinih organizacija saopštila je da su najmanje 9 direktora i investitora u kompanijama koje proizvode vakcine protiv koronavirusa postali milijarderi protekle godine zahvaljujući patentima na vakcine.

Narodna alijansa za vakcine, u kojoj se nalazi nekoliko neprofitnih, nevladinih organizacija kao što su Globalna pravda sada, Oxfam i UNAIDS, zatražila je od farmaceutskih kompanija da podijele svoju tehnologiju da bi se ubrzala globalna proizvodnja vakcina, dok broj zaraženih naglo raste u mnogim siromašnijim zemljama.

"Farmaceutske kompanije koje su razvile neke od najpoznatijih vakcina protiv Covida-19, kao što su Pfizer i Moderna, ostvaruju ogromne zarade od monopola nad tim vakcinama. Kao rezultat toga, njihovi investitori i direktori su prvi put postali milijarderi", rekao je za Glas Amerike jedan od direktora u organizaciji Oxfam Max Lawson​.

Bočice sa vakcinama kompanija Pfizer i Moderna.
Bočice sa vakcinama kompanija Pfizer i Moderna.

Pozivajući se na svoju analizu spiska bogatih što časopis Forbes objavljuje u aprilu, Narodna alijansa za vakcine tvrdi da su među novim milijarderima izvršni direktori američke farmaceutske kompanije Moderna i njemačke BioNTech, koja je razvila vakcinu u saradnji sa Pfizerom. Takođe navodi da su sada milijaderi i četvoro direktora ili investitora povezanih sa Modernom i tri direktora iz kineske kompanije "CanSino Biologics".

Lawson iz Oxfama za Glas Amerike kaže da su poreski obveznici podnijeli teret finansijskog rizika od razvoja vakcine.

"Te vakcine protiv Covida-19 su finansirali poreski obveznici, kao što smo ja i vi. To znači da nisu imovina tih kompanija i da ne bi trebalo da se koriste za ostvarivanje tih ogromnih profita", naglasio je Lawson.

Dodao je da patenti na vakcine omogućavaju farmaceutskim kompanijama da diktiraju cijenu i distribuciju.

"Zbog tih monopola, na kraju se stvaraju vještačke nestašice. I postoji dovoljno prostora da te kompanije ostvare dobru zaradu - a ne ogromne profite i da prave milijardere - ali i da istovremeno dijele svoju tehnologiju, intelektualnu svojinu i da dozvole svim kompetentnim proizvođačima vakcine na svijetu da proizvode vakcine koje su nam potrebne", ističe Lawson.

Kompanije BioNTech je u saopštenju navela da je već povećala proizvodni kapacitet na 3 milijarde doza u 2021. godine i da sarađuje sa 15 partnera, među kojima su Merck, Novartis Sanofi i Baxter da bi uspostavila globalnu mrežu za proizvodnju vakcina. Dodala je i da patenti ne ograničavaju proizvodnju vakcina, koja je "složen proces razvijen tokom više od decenije".

"Svi koraci se moraju precizno definisati i izvršiti. Za to je potrebno iskusno osoblje. Potrebni su sirovi materijali koji ispunjavaju uslove za upotrebu. Potreban je već razvijeni proces za pripremu vakcina, koji se mora pomno pratiti. Ako se ne ispuni i jedan od tih uslova, bezbjednost i efikasnost vakcine ne mogu da garantuju ni proizvođač ni pronalazač", ističe se u saopštenju BioNTecha.

Napominje se i da direktor, Ugur Sahin, koji je u izvještaju alijanse za vakcine imenovan kao novi milijarder, nije prodao ni jednu dionicu kompanije.

Moderna, u vrijeme objavljivanja ovog izvještaja, nije odgovorila na zahtjev za komentar. Ta kompanija je u oktobru navela da neće primjenjivati patente ni na jednu od svojih tehnologija za razvoj vakcine protiv koronavirusa.

Siromašnije države se suočavaju sa dramatičnim nestašicama vakcine. Sjedinjene Države su ovog mjeseca podržale privremeno ukidanje patenta na vakcine protiv koronavirusa, što su predložile Indija i Južnoafrička Republika.

To pitanje je bilo glavno na agendi Globalnog samita za zdravlje koji je u petak u Rimu održao G20. U zajedničkom saopštenju poslije samita, zatražena je dobrovoljna podjela tehnologije i licenci, ali nije direktno podržano ukidanje patenta.

Evropska unija obećala je da će ove godine dati do 100 miliona vakcina siromašnijim zemljama i izgraditi proizvodne centre u Africi.

XS
SM
MD
LG