Linkovi

Milostiva farma spašava zlostavljane životinje i ljude


Ellie Lacks, osnivačica Milostivih farmi
Ellie Lacks, osnivačica Milostivih farmi

Fondacija Milostive farme u Californiji udomljava stotine zlostavljanih i zapostavljenih životinja koje je grupa spasila. 500 volontera pomaže životinjama kako bi one poslije mogle pomoći problematičnim tinejdžerima i odraslima sa invaliditetom.

Ellie Laks je oduvijek voljela životinje. Osnovala je Milostive farme prije deset godina, koja je danas dom za 14 vrsta spašenih životinja. Nakon rehabilitacije, životinje se predstavljaju osobama sa invaliditetom i problematičnoj mladeži, kada kreću s terapijom.

Ana Goldback je jedna od osoba sa invaliditetom, koje dolaze jednom tjedno u ovu staju, u sklopu desetomjesečnog terapeutskog programa.

Njegovanje životinja se smatra da ima terapeutsko djelovanje za ljude kao što je ona da prevladaju osobne teškoće. Životinje često prolaze kroz nekoliko mjeseci njege da bi mogli početi raditi s ljudima.

"Terapije se ne sastoje samo od grljenja životinja. Djeca kojoj pomažemo su prošla kroz razne teškoće, kroz zlostavljanja i zapostavljanja, i kada se susretnu sa životinjom koja ima istu priču, to je element koji pomaže ozdravljenje. Djeca ostaju zaprepaštena jer vide da nisu jedini sa tako tužnom prošlošću. Ako životinja može prevazići traumu i ovdje se osjećati bezbjednom, mogu i ja preboljeti i biti siguran u svijetu.", kaže Laksova.

Laks kaže da njeni volonteri, osim glavnih dužnosti, pomažu i u obrazovanju javnosti o zlostavljanim životinjama.

"Volonteri dolaze svakodnevno u 10 sati ujutro radi češljanja konja. Drugi dolaze da vode životinje u šetnje i na ispašu. Kada imamo životinju koja je teško povrijeđena volonteri ostaju s njima 24 sata. "

Umirovljenica Janet Becht je počela volontirati prije godinu dana i još uvijek dolazi.

"Bio mi je rođendan i htjela sam uraditi napokon nešto posebno.Tada nisam ni znala gdje se farma nalazi. Šest kilometara je od moje kuće. Blizu mi je, a i nikad nisam vidjela nešto takvo. Zaljubila sam se u konje. Prije sam ih se čak i bojala, ali ne više.", kaže Bechtova.

Volonteri pomažu i sa stajama, koje se održavaju pomoću donacija.

Ellie Laks kaže da bi voljela otvoriti Milostive farme diljem Sjedinjenih Država kako bi svako mogao imati zdravu interakciju sa životinjama i osjetiti vlastito ozdravljenje.

XS
SM
MD
LG