Linkovi

Opera Fallujah o nekim unutrašnjim bitkama američkih vojnika


Opera Fallujah temelji se na stvarnim događajima – 72 sata u životu jednog američkog marinca koji se prisjeća traumatičnih trenutaka i zbivanja u Iraku

Ratne patnje tema su jedne nove opera koju je, za sada, moguće vidjeti na internetu, jednog dana možda i u američkim opernim kućama. Naziv joj je Fallujah i temelji se na iskustvima jednog američkog marinca u Iraku. Sponzor opere je explore, dobrotvorna organizacija koja u sklopu Zaklade Annenberg financira razne medijske projekte.

Opera Fallujah temelji se na stvarnim događajima – 72 sata u životu jednog američkog marinca koji se prisjeća traumatičnih trenutaka i zbivanja u Iraku.

Ideja za operu potekla je od Charlieja Annenberga Weingartena, s internet sajta explore.org.

“Fallujah govori o jednoj o najkrvavijih bitki i o kaosu koji je uslijed nje nastao – jedan dan američki je vojnik prijatelj s mladim muslimanom, drugi ga dan mora ubiti.”
Opera je izvedena i snimljena u Vancouveru, u Kanadi, uz pomoć skladatelja i libretista. Za sada, može se vidjeti samo na internet, u dijelovima.

Kao inspiracija poslužila su iskustva američkog marinca Christiana Ellisa čiji život se promijenio zbivanjima u Falluji, 2004. godine.

“Iznio sam osobna iskustva, o pokušaju samoubojstva, o nekim mračnim trenucima, prenio to na način koji drugi mogu razumijeti.”

Ellis je s operom sâm odrastao. Iznošenje vlastite priče, kaže on, bilo je terapeutsko.
“Pomoglo mi je do te mjere da bih volio da je ta vrsta terapije, kroz priču, glazbu, dostupna i svima drugima.”

Ratovi u Iraku i Afganistanu otvaraju mnoga pitanja, kaže Charlie Annenberg Weingarten.

“Kako se ti ratovi privode kraju, tako se otvara jedan novi – kako ćemo pomoći, kako ćemo se nositi s vojnicima koji se odande vraćaju. To je vrlo ozbiljno pitanje. Znači, tu su svi elementi tradicionalne opere.”

Rat na terenu za Christiana Ellisa i njegove drugove, kako sâm kaže, možda je završio.
“Ali bitka u glavi, ta se još uvijek vodi.”

Ta unutarnja bitka prenesena je sada uz glazbu, u operi Fallujah. Njeni producenti se nadaju da će je postaviti i na daske kazališta.
XS
SM
MD
LG