Linkovi

Irak: Borba za Falluju i Mosul


Irački grad Fallujah je uništen nakon intenzivnih borbi u cilju preuzimanja kontrole, od Islamske države. Zvaničnici su jučer objavili da je posljednji dio grada oduzet od militanata. 85 hiljada civila je raseljeno usljed sukoba.

Iračke snage sigurnosti su jučer objavile video snimak koji pokazuje civile koji bježe od militanata Islamske države u području Shirqat, 80-tak kilometara južno od Mosula. Vojnici su pomogli da se obitelji prevezu prema Tikritu.

Ovi heroji su nas oslobodili od Islamske države koja nas je izgladnjela, ostavila bez hrane i vode tri dana, kaže jedan od iračkih civila.

Izbjeglički kampovi u Iraku su prepuni onih koji su pobjegli od sukoba, što je dovelo do nedostatka humanitarnih zaliha.

Sada pokušavamo sustići tempo dolazaka, kako bi osigurali da svako ko je ovdje došao izmoren, traumatiziran i kome je potrebna hitna pomoć, dobije šator u kojem može spavati, kao i osnovne potrepštine za život, kaže Bruno Geddo, predstavnik UNHCR-a u Iraku.

Zvaničnici upozoravaju civile da se ne vraćaju u svoje domove u Faluju prije nego procjene sigurnost stambenih dijelova. Vojnici su naišli na ostatke fabrike eksploziva u jednom susjedstvu.

To je jedan dio koji je posljendnjih dana očišćen, i pronađeni su ostaci fabrike eksploziva i eksplozivnih naprava. Neke kutije je spalila Islamska država, ali smo otkrili neke važne detalje, kaže general Abdul Wahab ALsaidi, iz ureda za borbu protiv terorizma.

Vladine snage i šiitske milicije su otvorile drugi front ovog mjeseca u pripremama za napad na sjeverni grad Mosul, koji je uporište muslimanskih pobunjenika Sunita u Iraku.

Nećemo se zaustaviti nakon Falluje. Sudjelovaćemo u oslobađanju Mosula, bez obzira da li se to nekome sviđalo ili ne, kaže Hadi Al Ameri , lider šiitske milicije.

Ujedinjeni narodi navode da bi usljed predstojećih vojnih ofanziva na Islamsku državu, uključujući i Mosul, koji je blizu jedne strateški važne brane, više od 2 miliona ljudi moglo opet biti raseljeno, uz 3.5 miliona koji su već bili primorani napustiti svoje domove širom Iraka.

XS
SM
MD
LG