Linkovi

Od prodaje falafela pomoć ide izbjeglicama


Vlasnik Ahmad Ashkar dijelove profita daje za prehranjivanje izbjeglica
Vlasnik Ahmad Ashkar dijelove profita daje za prehranjivanje izbjeglica

Georgetown, dio Washingtona, jedan je od najskupljih dijelova grada, a možda I zemlje. Tu se nalaze skupe radnje, restorani, I kuće multimilionske vrijednosti. Ipak, jedan mali nedavno otvoreni restoran tu prodaje hranu koja ne nosi visoku cijenu. Ali Falafel Inc. također pruža veliku pomoć izbjeglicama.

Uposleni brzo pripremaju sendviče sa falafelom I druga jela za čitav red mušterija.

Upravo sam saznao da dio profita ide za pomoć izbjeglicama. Zaista je divno što to rade, kaže James McLeish.

Mislim da je to zaista plemenit cilj što rade za izbjeglice, to podržavam, kaže Nick Wright.

Hrana je ukusna I bila je inspiracija čuti priču vlasnika prije nego smo ušli. Mislim da to sve obroke ovdje čini još većim uživanjem, kaže Roland Spier.

Vlasnik Ahmad Ashkar je poduzetnik koji brine o društvenoj svijesti.

Postojalo je mnogo načina na koje smo mogli odlučiti da pomognemo izbjeglicama. Izabrali smo falafel iz dva razloga. Prvo, jer se štandovi sa falafelom mogu naći u izbjegličkim kampovima širom svijeta, I to je zapravo glavna hrana u većini izbjegličkih kampova, jer je jeftina, može se priuštiti, I veoma je hranljiva. A drugo je moja osobna ljubav I strast za falafel, kaže Ahmad.

Svi recepti, uključujući I prženo falafel tijesto napravljeno od leblebija, recepti su Ashkarove majke.

Moja majka je rođena I odrasla na palestinskoj Zapadnoj obali, I tu je naučila umjetnost pripremanja falafela I humusa.

Glavni sendvič koji se tu prodaje je samo 3 dolara, a najskuplje jelo na jelovniku je 4 dolara.

Svježe je I ima tako dobar ukus. A upola je cijene od bilo kojeg drugog ručka kojeg možete naći ovdje u okolini, kaže Katie Altman.

Otkako je restoran otvoren prije dva mjeseca, kaže Ashkar, Falafel Inc. je donirao dovoljno Svjetskom programu hrane kako bi se prehranilo skoro 10 hiljada izbjeglica.

Svaki dan imamo 600 do 800 mušterija. I sve dok mušterije kupuju ne samo sendvič, već I druge dodatke I piće, u mogućnosti smo održati poslovanje, kaže Ahmad.

On ima plan za više načina da pomogne izbjeglicama, čije se slike nalaze na zidovima restorana kako bi se podigla svijest o izbjegličkom problemu. On želi otvoriti 100 restorana franšiza, koje bi omogućile njegovoj kompaniji da prehrani milion izbjeglica svake godine.

Naš cilj je da uposlimo izbjeglice širom svijeta. Svaka naša lokacija bi mogla uposliti do 12 izbjeglica I gledamo na mogućnost gdje bi izbjeglica zapravo, nakon 24 mjeseca zaposlenja, mogao I sam postati vlasnik restorana, kaže Ahmad.

On dodaje da bi sama priroda takvog poslovanja, a to je imati samo mali prostor sa kuhinjom, pržionom I rernom, to mogla pretvoriti u stvarnost.

Svaki dan u svijetu vidimo sve više izbjeglica. Ono što radimo ovdje u Falafel Inc. je da nastojimo pružiti rješenje na samom početku krize jer vjerujemo da će situcija postati gora prije nego što postane bolja, kaže Ahmad Ashkar.

XS
SM
MD
LG