Linkovi

Sarajevski fakulteti se pripremaju za nastavu: Teorija online, praksa u učionicama


Studentica Ilda Akšamija
Studentica Ilda Akšamija

Studenti Univerziteta u Sarajevu i u narednoj akademskoj godini, koja počinje 12. oktobra, nastavu će pohađati kombiniranim sistemom  - dio će se izvoditi online, a dio u učionicama. Senat UNSA danas je donio odluku da se ispiti također organiziraju online i na fakultetima.

„Prijem brucoša bit će organiziran na fakultetima uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Online izvođenje bit će primijenjeno na teoretski dio nastave i konsultacije s profesorima, dok će se vježbe i praktičan dio nastave izvoditi na fakultetima Univerziteta u Sarajevu“, piše u odluci Senata UNSA.

„Pandemija koronavirusa je podjednako utjecala i na studente i na profesore. Izazov je bio za svakog uposlenika kako se nositi sa stresom u tom periodu. S druge strane, Univerzitet u Sarajevu ima dobru praksu i bar jednom su svi uposlenici bili na određenim obukama ili kursevima te smo na taj način mogli biti spremni za vanrednu situaciju. Odradili smo dobar posao i naučili lekcije kako rješavati probleme 'u hodu'. Na primjer, nismo imali problema sa zamjenikom nastavnika ukoliko ode na službeni put, sve to smo, sada, mogli nadomjestiti putem online nastavom“, izjavila je za Glas Amerike prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA Aida Hodžić.

Aida Hodžić, prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA
Aida Hodžić, prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA

Poseban vid izvođenja online nastave na fakultetima je organiziranje polaganja ispitnog procesa. Vanredne okolnosti promijenile su redovan rad studenata, a nastava se iz učionica preselila u domove studenata i profesora. Bilo je dosta izazova s obje strane, smatraju studenti.

„Online nastava je imala mnogo više nedostataka nego pozitivnih stvari. Najviše nam je nedostajala interakcija s profesorima i među studentima. Zbog vanredne situacije bilo je mnogo stresa i dosta teško je bilo naviknuti se na online nastavu. Studenti, profesori, ali i kompletan sistem obrazovanja nisu bili spremni da dočekaju okolnosti među nama. Polaganje ispita online je totalno drukčije od odnosa licem u lice. Ako nam nešto nije jasno, pogotovo kada je riječ o pismenim ispitima, nikoga nismo mogli pitati“, pojasnila je studentica pete godine Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Ilda Akšamija.

Na ovom fakultetu nastavni proces se odvija putem virtuelne aplikacije BigBlueButton koja je studentima i nastavnicima postala virtuelna interaktivna učionica.

„Fakultet političkih nauka je i ranije koristio određene aplikacije i platforme putem kojih smo studentima u online komunikaciji prenosili znanje. Aplikacija koju trenutno koristimo i nastavit ćemo koristiti je nadograđena, tako da u tom dijelu nismo imali problema. Studenti su sva predavanja mogli pratiti online u real timeu, a ispite smo organizirali na način da smo pravili kvizove ili testove s već ponuđenim odgovorima. Usmeni ispiti su izgledali isto kao u učionici – licem u lice sa studentima“, kazao je Elvis Fejzić, prodekan za nastavu na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Univerzitet u Sarajevu još uvijek radi na iznalaženju najboljeg rješenja za profesore i studente. Dosta studenata nema kvalitetan pristup internetu, a za njih nastava može biti organizirana u učionicama.

Iako Zakon visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini ne prepoznaje online sistem nastave, ona bi nakon prestanka vanredne situacije trebala postati dio redovne nastavne prakse.

Zbog epidemiološke situacije, studentima će u septembru biti omogućen dodatni rok za polaganje ispita, pored dva redovna. Dodatni ispitni rok će biti organiziran od 1. do 10. oktobra, a student će imati pravo da polaže samo jedan ispit, osim kada je riječ o studentima Stomatološkog fakulteta. Osim u učionicama, ovaj rok će biti moguće organizirati online

XS
SM
MD
LG