Linkovi

Kupite li lažnu torbicu Gucci, možda podržavate terorističke akcije


Pijaca falsifikovane robe svih vrsta
Pijaca falsifikovane robe svih vrsta
Lažne Gucci i Hermes torbice, lažna dizajnerska odjeća i čak lažni lijekovi, prave se i prodaju diljem svijeta. Istražitelji kažu da je to biznis moćniji od trgovine ilegalnim drogama. A policija kaže da, kada kupac kupi falsifikovani proizvod, vjerovatno nesvjesno pomaže i neki drugi kriminal. Takvi proizvodi takodjer mogu biti opasni po zdravlje, a mnogi takvi falsifikati u Ameriku ulaze preko Los Angelesa.

Lovci na jeftino se okupljaju u centru Los Angelesa, gdje se nalazi raj za njih: susjedstvo Santee. Medju njima je i Anita Grey koja kaže


Dodjem ovdje da kupim torbicu, nakit, odjeću...Ali imaju ovdje i više od toga...


Naime, Santee Alley je poznat i po prodaji falsifikata svega i svačega.


Sjećam se , prije kada sam dolazila, ta bi se roba svugdje vidjela. Medjutim, sada ju ne možete vidjeti., govori Anita


A razlog tome je policija, koja je izvršila racije na prodavnice koje su držale lažnu robu poznatih kuća mnogo puta. Stoga su sada prodavci mnogo pažljiviji, kaže Kris Buckner, policijski istražitelj:

Ponude robu zaustavljajući vas na ulici , pa ako želite, odvedu vas u skladište...


U zadnjih 15 godina Buckner traga za onima koji prodaju ili prave falsifikovanu robu. Ali, dodaje on, problem nije ograničen samo na centralne dijelove LA-ja:

Problem treba sagledati globalno. Procjenjuje se da je 10 posto robe uopće u svijetu čisti falsifikat., govori Buckner


Radi se o prometu od 500 milijardi dolara godišnje, pa stoga, kaže Buckner , je ovaj biznis veći od droga. Takodjer se veže za lokalne ulične bande, i medjunarodni organizirani kriminal.
U tome su i grupe koje se vežu za Hezbollah, Muslimansku Braću, i Hamas. To je savršena prilika za takve grupe da zaradjuju.

Mnoge proizvode policija oduzima u losandjeleskoj luci. Istražitelji kažu da veliki broj lažnih, pa čak i ukradenih finih proizvoda dolazi iz Kine, prokrijumčarenih unutar kontejnera za prijevoz. Policija kaže da više od 14 miliona kontejnera godišnje prodje kroz luku, dok je moguće pregledati nasumice tek jedan posto od tog broja.

Deborah Greaves, pri modnoj kući True Religion, ima zadatak trenirati policiju kako da prepozna falsifikate:

Materijal je mnogo grublji, a šavovi su neuredni.govori ona i posebno upozorava na lažne proizvode koji se prodaju preko Interneta:
Oduzeta lažna roba
Oduzeta lažna roba

Jedna od najvećih prijentji upravo dolazi putem Interneta, jer ne samo da vam prodaju lažnu robu, nego su im na raspolaganju svi vaši privatni podaci, broj kreditne kartice, adresa, osobni podaci - sve da vas mogu lakše pokrasti., kaže Greaves


A neki od falsifikata mogu biti opasni po zdravlje, kaže zapovjednik Todd Rogers, pri policiji Los Angelesa:

Kada kupite falsificirane cigarete, nemate pojma šta je u njima. U nekim od takvih proizvoda pronadjeni su tragovi fekalija.


Policija kaže da biti u stanju napraviti razliku izmedju originalnog i lažnog proizvoda, znači paziti prvenstveno gdje kupujete. A ako je cijena isuviše mala da bi bila istinita, onda zasigurno ni roba nije istinita.
XS
SM
MD
LG