Linkovi

Facebook suspendovao Trumpov nalog na dvije godine


Ilustracija (Foto: Olivier DOULIERY / AFP)
Ilustracija (Foto: Olivier DOULIERY / AFP)

Facebook je u petak odlučio da suspenduje nalog bivšeg predsjednika Donalda Trumpa do najmanje januara 2023. godine.

Riječ je o odluci koja se pomno pratila zbog nagovještaja budućih poteza kompanije protiv svjetskih lidera koji krše pravila te društvene mreže, prenosi agencija Reuters.

Nadzorni odbor Facebooka je u maju podržao suspenziju Trumpovog naloga, uvedenu poslije nereda u kompleksu američkog Kongresa 6. januara, zbog strahovanja da je tadašnji predsjednik svojim komentarima podsticao nasilje.

Međutim, odbor je presudio da je odluka da se Trumpov nalog suspenduje "na neodređeno vrijeme" pogrešna i Facebooku dao rok od šest mjeseci da utvrdi "adekvatan odgovor."

Dvogodišnja suspenzija je na snazi od početnog datuma kada je Trumpu onemogućen pristup Facebooku - 7. januara ove godine - i biće ukinuta ako bude smanjena opasnost po javnu bezbjednost, saopštio je Facebook u blogu.

Također je naveo da će raditi sa ekspertima u donošenju te odluke i da će razmotriti faktore među kojima su slučajevi nasilja, restrikcije na mirno okupljanje i druga obilježja civilnih nemira.

Kompanija je upozorila da će postojati niz sankcija koje će biti uvedene ako Trump bude kršio dalja pravila, što bi moglo da dovede do trajnog ukidanja njegovog naloga.

"Imajući u vidu težinu okolnosti koje su dovele do suspenzije naloga gospodina Trumpa, vjerujemo da njegove akcije predstavljaju ozbiljno kršenje naših pravila što predviđa najveću moguću kaznu predviđenu našim novim protokolima", naveo je Facebook.

Trump je u saopštenju naveo da je odluka Facebooka "uvreda za rekordnih 75 miliona ljudi, uz mnoge druge, koji su glasali za nas na namještenim predsjedničkim izborima 2020. godine"

"Ne bi trebalo da im bude dozovoljeno da uspiju sa tom cenzurom i ušutkivanjem, i na kraju, mi ćemo pobijediti. Naša zemlja više ne može da trpi ovo zlostavljanje", naglasio je Trump.

Odluka Facebooka znači da bivši predsjednik neće moći da koristi svoje naloge uoči izbora za Kongres u novembru 2022. godine, kada će njegova Republikanska stranka pokušati da osvoji većinu.

Međutim, možda će biti u mogućnosti da se vrati na Facebook prije narednih predsjedničkih izbora 2024. godine.

Odluka je donijeta istog dana kada su Evropa i Britanija pokrenule formalnu istragu te društvene mreže da bi se utvrdilo da li zlopupotrebljava podatke o korisnicima.

Facebook je na udar kritika onih koji smatraju da bi ta kompanija trebalo više da reguliše političke govore, ali i konzervativaca, republilanskih članova Kongresa i pojedinih aktivista za slobodu govora koji suspenziju Trumpovog naloga vide kao cenzuru.

Suspenzija Trumpovog naloga je prvi put da je Facebook blokirao aktuelnog predsjednika, premijera ili šefa države na toj društvenoj mreži.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG