Linkovi

Facebook privremeno zaustavio projekat "Instagram Kids"


Instagram je privremeno zaustavio rad na svojoj platformi Instragram Kids (Instagram za djecu) namijenjenoj djeci mlađoj od 13 godina, kako bi razmotrio primjedbe o sadržaju i pristupu platformi.
Instagram je privremeno zaustavio rad na svojoj platformi Instragram Kids (Instagram za djecu) namijenjenoj djeci mlađoj od 13 godina, kako bi razmotrio primjedbe o sadržaju i pristupu platformi.

Facebook je privremeno zaustavio rad na svom projektu Instragram Kids (Instagram za djecu) zbog strahova o potencijalnom štetnom uticaju platforme na mlade ljude, uključujući i pojavu anksiznosti i depresiju.

Ideja je da se mladima pruži iskustvo korištenja Instagrama, ali bez oglasa, uz veću kontrolu roditelja i sadržaje prikladnije za mlađe uzraste.

Članovi američkog Kongresas i aktivističke grupe pozvali su Facebook da u potpunosti odustane od platforme, zbog brige za mentalno zdravlje i bezbjednost mladih.

"Danas je prelomni trenutak za sve jači pokret koji zahtijeva odgovornost tehnoloških kompanija, i veliki dan za sve koji vjeruju da dobrobit djece treba da bude ispred profita velikih tehnoloških kompanija", izjavio je Džoš Golin, direktor grupe "Fairplay" koja se fokusira na bezbjednost djece.

"Želimo da pohvalimo Facebook što je poslušao brojne glasove koji su im glasno i dosljedno govorili da će Instagram za mlade rezultirati velikom štetom nanijetom djeci".

Golin je obećao da će se boriti protiv platrforme Instagram Kids "dok trajno ne odustanu od nje."

Dok bi djeci bila potrebna dozvola roditelja da otvore nalog na mreži Instagram Kids, kompanija kaže da je pauzirala ideju da bi nastavila da "radi na elementima softvera koji bi omogućili roditeljima opciju nadzora nad tinejdžerima", saopštila je kompanija u svom blogu.

“Nastavićemo rad na tome da mogućimo roditeljima da nadziru naloge svoje djece tako što ćemo proširiti te opcije na naloge tinejdžera (djece starije od 13 godina) na Instagramu".

Kompanija navodi da je realnost takva da djeca jesu na internetu i da su proizvodi kao što je Instagram Kids - "bolji za roditelje".

Ranije ovog mjeseca, Wall Street Journal je objavio interna dokumenta Facebook-a iz kojih se vidi da je kompanija znala da Instagram može da ima štetni uticaj na tinejdžere, posebno djevojčice. Prema pisanju magazina, Facebook nije načinio mnogo koraka da razmotri to pitanje.

Facebook je izvieštaj nazvao netačnim.

(Deo informacija u ovom izvještaju preuzet je od agencije Reuters)

XS
SM
MD
LG