Linkovi

Facebook uvodi oštrija pravila protiv antivaksera tokom pandemije


A Facebook logo is displayed on a smartphone
A Facebook logo is displayed on a smartphone

Facebook ponovo mijenja svoja pravila, prenosi CNN, a u ponedjeljak je kompanija objavila nekoliko načina kojim planira bolju borbu protiv dezinformacija o vakcinama, uključujući otežavanje pronalaska antivakserskih računa putem pretraga na Instagramu u vlasništvu Facebooka.

Najava dolazi dan nakon što je CNN izvijestio da je Instagram nastavio istaknuto prikazivati antivakser račune u svojim rezultatima pretraživanja, dok je Facebook grupe koje ometaju vakcine i dalje lako pronaći.

Nalazi su izazvali zabrinutost među stručnjacima za javno zdravlje, s obzirom na to da su Sjedinjene Države usred svog najvećeg uvođenja vakcina ikad za rješavanje pandemije korona virusa.

Iz Facebooka su u ponedjeljak rekli da "proširuju" svoje napore na uklanjanju lažnih tvrdnji o korona virusu i vakcinama na svojoj platformi, kao i na Instagramu.

Kompanija je takođe najavila da će u svom "Informativnom centru COVID-19" početi prikazivati veze do lokalnih zdravstvenih web lokacija kako bi pomogla korisnicima da utvrde da li ispunjavaju uslove za vakcinu i kako je mogu dobiti.

Facebook se već dugo bori s rješavanjem antivakser sadržaja. U decembru je kompanija izjavila da će ukloniti tvrdnje o vakcinama protiv korona virusa koje su razotkrili službenici javnog zdravstva, poput neutemeljenih teorija zavjere da sadrže mikročipove. Ranije su Facebookove politike zabranjivale dezinformacije o COVID-19 koje "doprinose riziku od neposrednog nasilja ili fizičke štete".

U martu 2019. godine Facebook je rekao da će "smanjiti rang grupa i stranica koje šire dezinformacije o vakcinisanju" tako što ih neće uključiti u preporuke ili u predviđanja kada korisnici upišu u traku za pretraživanje.

XS
SM
MD
LG