Linkovi

Facebook pooštrava pravila za političke oglase uoči američkih izbora


Kompanija Facebook najavila je da će pooštriti pravila za političko oglašavanje uoči američkih izbora 2020. godine i zahtijevati više informacija o tome ko plaća za predizborne poruke.

Riječ je o najnovijem pokušaju Facebooka da spriječi obmanjivanje ili manipulaciju korisnika te društvene mreže, nakon propusta na izborima 2016. godine, prenosi AFP.

Facebook je već ranije zahtijevao od onih koji objavljuju političke oglase da potvrde identitet i svoju lokaciju, dok se novim mjerama od njih traži više informacija o tome da su registrovani kod američke vlade, odnosno da podnesu poreski identifikacioni broj ili dokaze da ih je registrovala federalna izborna komisija.

"Ljudi bi trebalo da znaju ko pokušava da utiče na njihov glas, a oni koji objavljuju oglase ne bi trebalo da kriju ko ih finansira", navodi se u blogu na Facebooka.

Prema novoj politici, biće ponuđeno više informacija o svima koji objavljuju političke oglase u Sjedinjenim Državama, dok će oglasi organizacija koje ne podnesu tražene dokaze, biti "privremeni skinuti" do sredine oktobra.

Facebook planira i da zabrani oglase koji "eksplicitno podstiču ljude u Americi da ne glasaju", a omogućiće korisnicima i da lakše prate i upoređuju koliko predsjednički kandidati troše na politički marketing.

XS
SM
MD
LG