Linkovi

Nadzorni odbor Facebooka donosi odluku u banovanju Trumpa


Donald Trump
Donald Trump

Facebookov kvazi-nezavisni nadzorni odbor trebalo bi da objavi u srijedu da li je ta društvena mreža bila u pravu kada je na neodređeno vrijeme zabranila bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trumpu da objavljuje na svojim profilima na Facebooku i srodnoj mreži Instagram.

Odbor čini 20 članova, uključujući pravnike, stručnjake za ljudska prava i novinare. Odbor od pet članova priprema odluku koju mora da odobri većina punog sastava odbora, a koju Facebook treba da primjeni ukoliko ta akcija ne može da prekrši zakon.

Odbor kaže da je njegova misija "odgovoriti na neka od najtežih pitanja o slobodi izražavanja na mreži: šta ukloniti, šta napustiti i zašto".

Zabrana Trumpu datira iz vremena napada njegovih pristalica na američki Capitol 6. januara, kada su pokušali da spriječe članove Kongresa da potvde rezultate predsjedničkih izbora u novembru.

Tokom napada objavio je nekoliko objava nastavljajući svoje lažne tvrdnje da su izbori "ukradeni". Facebook je uklonio dvije Trumpove objave i u početku mu zabranio objavljivanje 24 sata.

"To su stvari i događaji koji se dešavaju kada se sveta premoćna pobjeda na izborima tako bezobrazno oduzme od velikih rodoljuba s kojima se toliko dugo loše postupalo nepravedno", objavio je Trump oko dva sata prije nego što su policija i trupe Nacionalne garde obezbjedile Capitol. "Idite kući s ljubavlju u miru. Zapamti ovaj dan zauvijek!".

Facebook je narednog dana odlučio da Trumpovu zabranu produži na neodređeno vrijeme, bar do perioda nakon inauguracije predsjednika Joea Bidena.

"Njegova odluka da koristi svoju platformu da opravda radije nego da osudi postupke svojih pristalica u zgradi Capitola s pravom je uznemirila ljude u SAD i širom svijeta. Uklonili smo ove izjave juče jer smo procijenili da će njihov učinak - i vjerovatno njihova namjera - biti provociranje daljeg nasilja", rekao je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg u izjavi od 7. januara.

Twitter je uveo trajnu zabranu protiv Trumpa, rekavši da će nekoliko njegovih postova "vjerovatno nadahnuti druge da ponove nasilna djela koja su se dogodila 6. januara 2021. godine, i da postoji više pokazatelja da njegovi postovi bivaju shvaćeni kao ohrabrenje da učine tako.

Nadzorni odbor Facenooka osnovan je prošlog oktobra nakon što se kompanija suočila s kritikama da se nije brzo i efikasno pozabavila onim što neki smatraju problematičnim sadržajem.

Odbor je objavio svoje prve odluke u januaru, podržavajući Facebookovu odluku da ukloni sadržaj u jednom slučaju, ali nadglašavajući kompaniju i nalažući joj da obnovi postove u četiri druga slučaja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG