Linkovi

Facebook lansira novu sekciju vijesti, plaća izdavačima


Društvena mreža Facebook uvodi sekciju vijesti News Tab na svojoj mobilnoj aplikaciji gdje će se prikazivati naslovi vijesti koje biraju novinari a izdavači će biti plaćeni za upotrebu njihovog materijala.

Ta društvena mreža dugo je bila u sporu sa izdavačima vijesti koji se žale da Facebook ima koristi od dijeljenja njihovih članaka bez plaćanja za njih.

Ovo je potencijano veliki korak za platformu dugo obilježenu teškoćama da iskorijeni dezinformacije i nespremnosti da sklapa ugovore sa izdavačima, prenosi AP.

U odjeljku vijesti biće uključeni naslovi iz Wall Street Journala, Washington Posta, BuzzFeed Newsa, Business Insidera, NBC-a, USA Todayi Los Angeles Timesa kao i lokalni naslovi iz nekoliko najvećih američkih gradova.

Nova sekcija vijesti kreće danas.

Preko Facebooka će se vidjeti samo naslovi. Kada se pritisne na naslove korisnik ode direktno do websiteova ili aplikacija izdavača, ako su instalirane. To je manje više ono što su izdavači tražili od Facebooka godinama.

Facebook nije želeo da kaže ko će i koliko biti plaćen navodeći samo da će plaćati izdavačima za pristup sadržaju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG