Linkovi

SAD: Facebookom do suza radosnica


Arianina majka odlučila se na neobičan pokušaj - putem Facebooka apelirala je za pomoć. I 2.400 kilometara južnije, na Floridi, Christy Harding, vidjela je taj apel i ponudila vlastiti bubreg.

Većini korisnika Facebook služi za nalaženje prijatelja, održavanje kontakata, obavješatavanje o, za njih, bitnim detaljima.... Mreže društvenih medija, pa tako i Facebook, sve više postaju sredstvo i put pomoći i u hitnim situacijama. Jedan od takvih primejera je slučaj roditelja iz američke savezne države Minesota koji su apelom postavljenim na Facebook našli donatora bubrega za njihovu bolesnu kćerku.

Dvogodišnja Ariana boluje od rijektog genetskog oboljenja bubrega koje je dijagnosticirano kada je imala samo mjesec i po dana. Od tada do sada biva podvrgavana dijalizama kaže njen otac Jeremy Booth i dodaje:

"Na dijalizi je svake noći. To traje od 10 do 12 sati, od trenutka kada zaspi dok se ujutro ne probudi."

Apel Arianinih roditelja na Facebooku
Apel Arianinih roditelja na Facebooku
Arianina majka Ashley Booth odlučila se na neobičan pokušaj - putem Facebooka apelirala je za pomoć. I 2.400 kilometara južnije, na Floridi, Christy Harding, takođe majka male djevojčice, vidjela je taj apel i ponudila vlastiti bubreg. Prisjećajući se tih trenutaka Christy kaže:

"Ne mogu zamisliti težinu neizvjestosti Arianih roditelja dok su čekali da se javi neko ko je spreman pomoći."

Kada su Arianini roditelji obaviješteni da bubreg Christy Harding odgovara za presađivanje bili su presretni.

"Plakala sam i smijala se od sreće. Moj sin je, gledajući kako mi suze teku pitao... šta je, zašto... Rekla sam mu da su to suze radosnice jer je Ariana dobila bubreg."

Zapravo, dobiće. Transplantacija je zakazana za nekoliko dana.
SAD: Facebookom do suza radosnica
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00
XS
SM
MD
LG