Linkovi

Rekordna kazna za Facebook i 5 mjeseci roka da zaustavi prenos podataka EU-SAD


Kompanija Meta je dobila rekordnu kaznu od 1,2 milijarde eura od strane glavnog regulatora privatnosti u Evropskoj uniji zbog rukovanja korisničkim informacijama i rok od pet mjeseci da prestane s prijenosom podataka korisnika u Sjedinjene Države.

Kazna koju je izrekao irski komesar za zaštitu podataka (DPC) odnosila se na Metin nastavak prenosa ličnih podataka premašila je prethodnu rekordnu kaznu EU za privatnost od 746 miliona eura koju je Luksemburg izrekao na Amazon.com Inc 2021. godine, navodi se u saopštenju DPC-a od ponedeljka.

Meta je u saopćenju navela da će se žaliti na presudu, uključujući i "neopravdanu i nepotrebnu novčanu kaznu", i tražiti odgodu naredbe putem suda.

Dugotrajna bitka oko toga gdje Facebook pohranjuje svoje podatke počela je prije deset godina nakon što je austrijski borac za privatnost Max Schrems pokrenuo pravni izazov zbog rizika od američkog njuškanja u svjetlu otkrića bivšeg saradnika američke Agencije za nacionalnu sigurnost Edwarda Snowdena.

Meta je prošlog mjeseca rekla da očekuje da će novi pakt koji olakšava siguran prijenos ličnih podataka građana EU u Sjedinjene Države biti u potpunosti implementiran prije nego što bude morala obustaviti prijenos.

To bi značilo da bi prethodno upozorenje o obustavljanju Facebook usluge u Evropi neće ostvariti.

Zvaničnici su rekli da bi novi okvir za zaštitu podataka - koji su dogovorile Evropska unija i američka vlada u martu 2022. - mogao biti gotov do jula, ali Meta je također upozorila da postoji šansa da možda neće biti gotov na vrijeme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG