Linkovi

Facebook na berzi - uspjeh ili razočaranje?


Facebook IPO Results in Lawsuit; Investigation
Facebook IPO Results in Lawsuit; Investigation
Nedavna početna javna ponuda Facebook dionica izazvala je uzbuđenje na Wall Streetu i kod ulagača širom svijeta. Ali sada se nad tu razvikanu javnu ponudu nadvio teški oblak - regulatorna istraga i tužba.

Neki investitori nisu u toj mamutskoj društvenoj mreži vidjeli unosnu zamisao ili nekog velikog zgrtača novca.

“Nije svatko,” kaže investitorica Jennifer Parker, “zainteresiran za kupovinu s Facebooka, s onih malih ciljanih oglasa sa strane. Ja samo kliknem “nezainteresirana, nezainteresirana..’”

Facebook je, ispostavlja se, to znao. Korisnici mobilnih uređaja ignorirali su te oglase i Facebook je svojim jamcima savjetovao da smanje izglede i predviđanja. Jedan od njih - investicijska banka Morgan Stanley - to je i učinio, ali te svoje revidirane procjene nije navodno podijelio s nekim drugim investitorima. Jason Tanz, iz časopisa Wired, kaže:
“Ako su oni s više moći i novca za ulaganje dobili set činjenica i informacija i analiza koji se razlikuje od onoga koji je dobio prosječni ulagač, eh, onda da, tu ima problema, situacija je zabrinjavajuća.”

Zabrinjavajuća je i tužba protiv NASDAQ-a, njujorske tehnološke burze koja je trgovala dionicama Facebooka. Glavni podnosilac tužbe Leon Goldberg tvrdi da su investitori poput njega izgubili novac zato što je NASDAQ oklijevao ili pogrešno postupao s njihovim kupovnim narudžbama.

Goldberg vodi vlastiti biznis u Marylandu. On aže da je tipičan investitor.

Cijela ta stvar s Facebookom i javnom ponudom je pravi je haos.”, govori opet Patrick Carroll ,osnivač savjetničke tvrtke Wealth Strategies Group. Facebook, priznaje on, nikada nije preporučivao svojim klijentima.
“I ne bih Facebook kupovao u ovom trenutku ni po kojoj cijeni. Pričekao bih da vidim što će se dogoditi, kakav će biti ishod, riješenje regulatornih pitanja.”, objasnjava Carroll.

Iz Facebooka nema komentara. A u Morgan Stanleyiju kažu da je procedura koju su slijedili s Facebookom ista kao i kod svih njihovih drugih inicijalnih javnih ponuda .
XS
SM
MD
LG