Linkovi

Facebook želi da mu ulagači daju 'like'


Malo ih koji su mogli zamisliti da će ono što je počelo kao projekt za studentski dom jednog univerziteta, prije samo 8 godina, privući 900 miliona korisnika širom svijeta i dostići procijenjenu vrijednost jednaku brutto društvenom proizvodu neke manje zemlje

Kompanija Facebook provodi ove sedmice kampanju širom Amerike sa ciljem promocije inicijalne javne ponude svojih dionica, kojom se nada prikupiti oko 10 i pol milijardi dolara. To bi joj donijelo tržišnu vrijednost bližu ustoličenim tehnološkim gigantima poput Googlea i Amazona. Premda većina analitičara vjeruje da Facebooku neće biti teško naći ulagače, neki se pitaju da li je najveća društvena mreža u svijetu zaista toliko vrijedna koliko to misle dioničari.

Promotivna kampanja je počela u New Yorku, gdje je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg pokušao uvjeriti što je više moguće ulagača da Facebooku daju 'like'.

"Već jako rano, kad smo to radili samo za jednu školu, postojao je koncept o tome u što bi se to moglo pretvoriti. Jedino što nismo bili sigurni hoćemo li mi biti ti koji će to i napraviti."

Malo ih je moglo zamisliti da će ono što je počelo kao projekt za studentski dom jednog univerziteta, prije samo 8 godina, privući 900 miliona korisnika širom svijeta i dostići procijenjenu vrijednost jednaku brutto društvenom proizvodu neke manje zemlje. Na temelju početne cijene po dionici od 28 do 35 dolara, burzovni analitičar Max Wolff kaže da bi kompanija mogla vrijediti 80 pa i više milijardi dolara.

"Mislim da će dobiti ono što procjenjuju. Mislim da će već prvi dan cijena otići gore. Jasno je da ovom javnom ponudom pokušavaju dobiti što je više moguće novca."

No, nisu svi uvjereni u potencijal Facebooka da zarađuje novac.

"Ja ne bih investirao u to."

Jeff Korbin, direktor tvrtke KCSA Strategic Communications, kaže za Glas Amerike da, na temelju svog prihoda od reklamiranja, Facebook vrijedi znatno manje. On koristi formulu evaluacije za Google koja je ugrubo 5 i pol puta više od godišnjeg prihoda od reklama.

"Dakle, ako koristite takav odnos i primijenite ga na Facebook, na, recimo, 400 miliona u prihodu, puta 5 i pol, onda dobijete možda 20 do 25 milijardi dolara kao vrijednost kompanije, sigurno ne stotinu milijardi dolara."

Max Wolff priznaje da je trenutna evaluacija dosta agresivna, ali on osobno vjeruje da Facebook ima jak zamah rasta, a, dodaje, očito to isto misli i tržište.

Corbin, sa svoje strane, ulagačima savjetuje da se drže podalje od početnog uzbuđenja.

"Ono što ja mislim da će se gotovo sigurno dogoditi je da, ukoliko kompanija ne da specifične mjerne podatke i ne ukaže kako će ih povećati, onda će svaki kvartal za tu kompaniju biti razočaravajući."

Promotivna kampanja Facebooka će sigurno odgovoriti na slična pitanja potencijalnih ulagača. Javna prodaja dionica te kompanije najavljena je za 18. ovog mjeseca.

XS
SM
MD
LG