Linkovi

Krenimo u posjetu uredu Facebook-a u Teksasu


Facebook danas ima 800 miliona korisnika
Facebook danas ima 800 miliona korisnika

Njegovo sjedište je u sjevernoj Kaliforniji, a ima i 30 ureda u svijetu. Drugi najveći ured u sjevernoj Americi se nalazi u Austinu u Teksasu.

Danas je malo onih koji nisu na Facebooku, ali je isto tako malo onih koji su imali priliku obići jedan od ureda te kompanije iz Kalifornije, kojih sada ima u svim dijelovima Sjedinjenih država. Krenimo u posjetu uredu Facebooka u Austinu u Teksasu.

Vjerovatno ste uclanjeni I veliki dio vremena provodite na Facebooku. Da li možda znate da taj gigant društvene mreže sada ima 800 miliona korisnika? Njegovo sjedište je u sjevernoj Kaliforniji, a ima i 30 ureda u svijetu. Drugi najveći ured u sjevernoj Americi se nalazi u Austinu u Teksasu. Sarah Smith, koja je završila poslovnu školu univerziteta Stanford, jedna je od onih koji tu vode poslovanje.

Zauzimamo dva sprata i očekujemo da ćemo se ove godine još više povećati, kaže ona.

Krenimo u posjetu uredu Facebook-a u Teksasu
Krenimo u posjetu uredu Facebook-a u Teksasu

Za manje od dvije godine, ured Facebooka u Austinu je porastao sa manje od deset na više od 180 zaposlenih. Taj broj se još uvijek povećava. Na primjer, na stranici Facebooka stoji oglas za 20 otvorenih radnih mjesta za ured u Austinu. Iako predstavnici kompanije ne žele otkriti koliko plaćaju svoje uposlene, koristi od rada za Facebook su sasvim jasne. Zaposleni imaju tri besplatna obroka dnevno. Tu su i kreativni prostori gdje zaposleni mogu provesti pauzu. Ovdje nema privatnih ureda, ovdje se sav rad obavlja u otvorenom prostoru.

Zapravo svako sjedi za veoma sličnim stolom i svi rade zajedno. Mi radimo veoma otvoreno u različitim timovima. To je veoma lako okruženje za rad i suradnju, kaže Sarah Smith.

Ona dodaje da se većina poslovanja koje se obavi u Austinu odnosi na operacije, prodaju i računovodstvo. Facebook je svoje zaposlene pitao o njihovim omiljenim restoranima kako bi dali imena svojim konferencijskim salama. Tako postoji sala pod imenom Uchi, druga je Titova vodka. Susan Davenport iz ureda za trgovinu kaže da su Facebook i Austin krasan par.

Mislim da je to savršen primjer koliko je relevantan Austin postao i koliki značaj ima, kaže ona.

Iako kompanija vrijedi milijarde dolara, ona je još uvijek relativno mala sa 3 hiljade uposlenih u cijelom svijetu, u poređenju sa Googlom, koji upošljava otprilike deset puta više radnika.

XS
SM
MD
LG