Linkovi

'Extreme Ice Survey' pokazuje brzinu kojom nestaju glečeri


James Balog fotografira 'ledene dijamante' na Islandu, 2008.
James Balog fotografira 'ledene dijamante' na Islandu, 2008.

Fotograf James Balog se nada da će njegove fotografije motivirati javnost i političare da preokrenu klimatske promjene

Fotograf i avanturist James Balog proveo je 30 godina fotografirajući životinje i prirodu. Njegov najnoviji rad posvećen je zbivanjima na svjetskim glečerima. Slikajući ih, on se nada da će javnost i dužnosnike potaknuti da poduzmu pozitivne korake po pitanju klimatskih promjena.

James Balog fotografira nestajuće glečere u najudaljenijim regijama svijeta: "Pogledajte taj prijelaz postojećeg oblika i stvarnosti koji nestanu. Negdje u tome, u toj granici između života i smrti, nalazi se priča koju treba ispričati."

Priča se zove Projekt Extreme Ice Survey, koji je Balog utemeljio i vodi od 2006. Njegova je zamisao bila da postavi fotografske aparate na glečere na Grenlandu, Islandu, Aljasci i Stjenjaku, te da snima fotografije uz daljinsku kontrolu tijekom dnevnih sati. Svaka je kamera snimila 4500 fotografija godišnje.

Balog kaže da su ga fotografije zaprepastile već kad ih je prvi put pregledavao, posebice kad bi ih pustio jednu za drugom poput kontinuirane snimke: "Usta se sama razjape kad to vidite. Sve te ogromne tvorbe koje izgledaju monumentalno, moćno, bezvremenski … ti besmrtni dijelovi pejsaža, odjednom nestanu u vrlo kratkom periodu. To vam ozbiljno promijeni osjećaj za vrijeme."

Fotografije dokumentiraju povlačenje glečera. Vidimo kako Grenlandska ledena ploča pukne i uz potresnu grmljavinu se sruši u more. Shvatimo, gledajući fotografije, zašto je kamera na glečeru Columbia, na Aljasci, morala biti premještena samo šest mjeseci nakon što je bila postavljena. "Morali smo je daljinskim upravljačem stalno zakretati jer je glečer stalno nestajao iz njenog vidnog polja, rušeći se u ocean. Nikad nismo mislili da će stacionarno fotografiranje biti tako dinamično," kaže Balog.

Balog kaže da je vrlo teško, nakon što se vide fotografije, i dalje ostati skeptičan oko klimatskih promjena: "Kad sam to vidio, shvatio sam da je globalna klimatska promjena stvarna. Ne želim da netko te slike ili samu ideju klimatske promjene doživljava ili prezentira kao stvar uvjerenja. To nije religija, niti doktrina, a ni politički stav."

Prošli mjesec, Balog je za svoja nastojanja doživio priznanje: nagrađen je prestižnom ekološkom nagradom Heinz Award za 2010. godinu.

Balog kaže da mu je njegova najnovija avantura na ledu pružila osjećaj za krhkost globalnog okoliša i za hitnu potrebu da ga se zaštiti. On se nada da će njegove fotografije motivirati javnost i političare da preokrenu klimatske promjene.

XS
SM
MD
LG