Linkovi

Postoji velika šansa da nismo sami u svemiru


Potraga za životom vanzemaljaca se nastavlja- iako do sada nisu pronađeni dokazi, naučnici još uvijek gledaju i osluškuju dubine svemira.

Nakon velikog filmskog hita iz 1982 E.T., potraga za životom vanzemaljaca se nastavlja. Iako do sada nisu pronađeni dokazi, naučnici još uvijek gledaju i osluškuju dubine svemira. Nedavna napredovanja u tehnologiji ima daju i dodatnu nadu.

Potraga za vanzemaljcima se obavlja sa, da tako kažemo, teleskopskim očima i ušima. Michael Liu, profesor astronomije na univerzitetu Hawaii u Honolulu se koristi optičkim teleskopom kako bi uočio planete koji orbitiraju oko udaljenih zvijezda. On kaže da sve do nedavno, teleskopi sa zemlje nisu mogli dati oštre slike udaljenih zvijezda zbog prelamanja svjetla koje prolazi kroz zemljinu atmosferu. Ali to se promijenilo.

Jedan od tehnoloških napredaka u posljednjih 15 godina je da su teleskopi sada opremljeni tehnologijom poznatom kao optika prilagođavanja, koja vam omogućava da u stvarnom vremenu mjerite podrhtavanje zemljine atmosfere i da ispravite slike, objašnjava Michael Liu.

On dodaje da su slike zvijezda sada više od deset puta oštrije nego prije. Naučnici zapravo ne mogu vidjeti udaljene planete, ali umjesto toga izračunavaju njihovu prisutnost mjerenjem njihove gravitacione snage sa kojom privlače zvijezde. Također je moguće izmjeriti toplotu koju zrače veoma mlade planete, i koja daje detalje o njihovim fizičkim osobinama, kao što su veličina, energija koju zrače, čak i materijali od kojih su sačinjene.

Svaki dokaz kojeg smo pronašli nagovještava da su planetarni sistemi, planete oko zvijezda, uobičajeni. I veoma smo blizu da pronađemo planete kao što je zemlja, oko zvijezda kao što je sunce. Čini se da je to neizbježno, kaže Michael Liu.

Drugi naučnici se koriste radio teleskopima, ogromnim antenama, kako bi osluškivali zvukove iz udaljenog svemira. Alan Penny, profesor astronomije na univerzitetu St.Andrews u Škotskoj, je predsjedatelj britanske grupe za potragu za vanzemaljcima, koja planira povezati sve radijske teleskope u Britaniji u ogromnu mrežu u potrazi za znacima vanzemaljaca. On kaže da su zvukovi i prirodni signali od zvijezda i poluzvijezda haotični, dok signali od inteligentnih oblika života imaju strukturu.

Nema prirodnog izvora, zvijezde ili poluzvijezde koja to može uraditi. Kada uslikate nebo i pogledate boje, ako postoji jedna oštra linija, ona mora biti umjetna, a to znači da mora postojati znak inteligentnih bića, kaže Alan Penny.

Ali nebo je ogromno. Gdje će astronomi tražiti vanzemaljce?

Vanzemaljci su možda kao mi, žive na drugim planetama i zrače jake radio zrake. Možete tada usmjeriti teleskope na obližnje zvijezde za koje znate da imaju planete, i u posljednjih 10 godina otkrivamo planete oko obližnjih zvijezda.

Alan Penny dodaje da će financiranje za istraživanja biti obezbjeđeno privatnim donacijama i očekuje da će mreža u potpunosti funkcionirati za oko dvije godine. U međuvremenu, ostali naučnici i dalje traže znakove vanzemaljskog života, jer, kako kažu, postoji velika šansa da nismo sami u svemiru.

Postoji velika šansa da nismo sami u svemiru
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
XS
SM
MD
LG