Linkovi

Paket s ručnom bombom stigao u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu


Paket s ručnom bombom stigao u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu
Paket s ručnom bombom stigao u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu

Istraga o mogućem pošiljatelju i razlozima slanja te pošiljke još uvijek traje i o njima nema službenih informacija

Uoči posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Njemačkoj, u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu stigao je paket s eksplozivnom napravom i prijetećim pismom. Uručeni su preko dostavne tvrtke danas u 13 sati. Tu je informaciju potvrdilo hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova. Istraga o mogućem pošiljatelju i razlozima slanja te pošiljke još uvijek traje i o njima nema službenih informacija.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu otpočinje trodnevni službeni posjet Njemačkoj, i neslužbeno se doznaje da je prijeteće pismo izravno upućeno upravo njemu i to zbog njegovanja dobrih odnosa sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Nadležne službe njemačkog ministarstva unutarnjih poslova pregledom paketa utvrdile su da je poslana ručna bomba tipa M75 s izvučenim upaljačem. Dopisnici hrvatskih medija iz njemačke javljaju da je slična pošilja početkom studenog prošle godine poslana i na adresu njemačke kancelarke Angele Merkel.

U popodnevnim satima na ovoj događaj javno je reagirao njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle koji je u ime njemačke vlade osudio slanje eksplozivne naprave u hrvatsko veleposlanstvo. Kazao je da će Njemačka učiniti sve što je moguće kako bi zaštitila inozemna diplomatska predstavništva na svom teritoriju, te da će pripreme za boravak predsjednika Josipovića biti stručno obavljene.

Njemački šef diplomacije Westerwelle danas je popodne o ovom događaju telefonski razgovarao s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem. Evo što je tim povodom Hrvatskom radiju izjavio ministar Jandroković:

"I dalje smo u stalnom kontaktu s njemačkom policijom i njemačkim službama. U ovom trenutku nemam informaciju o tome tko stoji iza tog suludog čina, no mogu vas izvijestiti da me upravo zvao i njemački ministar vanjskih poslova gospodin Westervelle koji je prvo izrazio zaista zaprepaštenje onim što se dogodilo, a zatim zajamčio u ime Njemačke sigurnost hrvatskom veleposlanstvu i sigurnost hrvatskom predsjedniku koji će u idućim danima posjetiti Njemačku i naravno zajamčio je burnu potragu za onima koji su počinili taj čin".

Iz ureda Ive Josipovića potvrdili su da zbog ovog događaja predsjednik neće odgoditi ovotjedni trodnevni posjet Njemačkoj.

A prijeteću poruku smrću policiji je prijavio i slobodni novinar Drago Pilsel koji je radio u predizbornoj kampanji sadašnjeg predsjednika Ive Josipovića. Prijetnju je primio od tajnika krajnje desne Hrvatske čiste stranke prava, Ivana Škrleca.

XS
SM
MD
LG